Amer Bekan: Ako postanem načelnik, radit ću bez plate!

Radiosarajevo.ba
Amer Bekan: Ako postanem načelnik, radit ću bez plate!
/ Amer Bekan
Amer Bekan kandidat je Prve stranke za načelnika sarajevske Općine Centar.

U intervjuu za portal Radiosarajevo.ba, Bekan je otkrio koji bi to bili prioriteti njegove administracije, šta bi njegova pobjeda značila za stanovnike općine Centar, te o tome šta je obilježilo njegov prethodni mandat.

Po čemu se Vaš program razlikuje od programa ostalih kandidata?

Program Prve stranke za općinu Centar je 100 posto orijentisan potrebama i svakodnevnici građana općine Centar. Dvije godine smo intezivno kroz razgovore sa građanima i privednim subjektima analizirali osnovne probleme u općini Centar, kalkulisali bespotrebne potrošnje budžeta i radili na planu štednje, na način da se novac usmjerava tamo gdje je potrebno.

Šta bi Vaša pobjeda značila za ugrožene kategorije stanovništva i generalno ljudska prava u Vašoj općini?

Moja kandidatura za načelnika općine, kao privrednika koji želi taj posao raditi volonterski bez plate, šofera i službenog vozila, bi već prije početka mog mandata doprinijela uštedi od 10.000KM mjesečno, a taj novac bi bio usmjeren na stipendiranje 100 studenata. Garantujem da ću za dvije godine svog mandata povećati životni standard u općini Centar za 50 posto i dokazati da općini treba dobar menadžer, a ne propali političari bez vizije. Budžet općine će biti većinskim dijelom usmjeren za dobrobit stanovnika i poboljšanje životnog standarda. Riješit ću stambena pitanja mladih porodica, nezaposlenih demobilisanih boraca, RVI i subvencionirati rast nataliteta. Ljudska prava su generalno uskraćena i ugrožena u svim gradovima BiH jer državom vladaju nacionalisti i demokratija je samo mrtvo slovo na papiru. Dokle god u BiH bude postojao predznak konstitutivni kršit će se ljudska prava i to samo mi kao građani možemo promijeniti.

Koji su Vaši konkretni planovi za poboljšanje života u Vašoj lokalnoj zajednici?

Općini Centar je potreban menadžer, privrednik koji zna da pravi novac, a ne samo da se rasipa sa njime. Općina Centar je veoma bogata općina sa veoma siromašnim stanovništvom. Budžet općine je preko 47 miliona KM i taj novac se samo mora usmjeriti u prave tokove kao na primjer zapošljavanje mladih ljudi, demobilisanih boraca, RVI i osoba preko 50 godina starosti kroz subvencioniranje privrednih subjekata. Ukidanje finansiranja privatnih udruženja i NVO i usmjeravanje finansija u fond obrazovanja iz kojeg bi se stipendirali svi učenici i studenti na nivou Općine. Utopljavanje fasada na stambenim zgradama kroz subvencije iz EU fondova, izgradnja podzemnih kontejnera koji bi, između ostalog, riješili i problem pasa lutalica, izgradnja dječijih igrališta i ulaganje u sportske terene, instalicija nadzornih kamera kao prevencija kriminalu koji hara Općinom Centar, modernizacija škola i obdaništa, te izgradnja i modernizacija gradske rasvjete. Za sve ovo ima i previše novca, ali se on nažalost troši na pogrešne i bespotrebne stvari.

Šta biste izdvojili kao najveći problem stanovnika Vaše općine?

Nedovoljan broj dječijih igrališta, problem pasa lutalica, nedovoljan broj parking mjesta, veliki broj nezaposlenih mladih ljudi, škole i vrtići su u katastrofalnom stanju, nepotizam i korupcija vlada u svakom dijelu lokalne samouprave. Općina Centar ima najveću stopu kriminaliteta u Kantonu Sarajevu (krađa automobila i pljačka stambenih objekata)

 Kako komentirate rad aktuelnog načelnika?

Rad trenutnog načelnika najbolje mogu komentirati građani koji su za njega glasali. Novac iz budžeta je raskošno trošen bez ikakve kontrole kao da je to lični, a ne novac građana. Općina Centar posljednje četiri godine nije doživjela nikakav napredak već potonula u još veću rupu kriminala. Dovoljno je da pogledate imovinsko i finansijsko stanje aktuelnog načelnika sada i prije četiri godine i dobit ćete odgovor na sva svoja pitanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije