Ambasador Velike Britanije zasadio 'svoju' lipu u Aleji ambasadora

Radiosarajevo.ba
Ambasador Velike Britanije zasadio 'svoju' lipu u Aleji ambasadora

Ambasador Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije u BiH Nigel Casey danas je u Aleji ambasadora zasadio 'svoju' lipu. 

Ovo je 123. lipa u Aleji ambasadora, koju su u proteklom periodu zasadili akreditovani ambasadori u BiH, kao i visoki zvaničnici međunarodnih organizacija.

Ceremoniji sadnje lipe, osim ambasadora, prisustvovao je i načelnik Općine Stari Grad Sarajevo Ibrahim Hadžibajrić. 

Ambasador Casey kazao je kako je sretan što je imao priliku da zasadi lipu u Aleji ambasadora. 

"Velika je privilegija i čast biti u ovako sjajnom društvu i imati mjesto koje ima moje ime i koje će ostati tu i u buduće. Skoro svaki dan šetam ovom Alejom i veliko mi je zadovoljstvo što sam danas zasadio 'svoju' lipu", kazao je Casey. 

Hadžibajrić je istakao kako je današnjim činom sadnje lipe nastavljena tradicija započeta još 2001. godine. 

"Većina ambasadora ugodno je iznenađena kad posjeti Aleju ambasadora jer je ovo jedinstveni projekat. Ovo je tradicija koju ne treba prekidati", kazao je Hadžibajrić, istakavši kako su u toku pregovori oko produženja Aleje ambasadora, s obzirom da se došlo do stjenovitog dijela koji će se morati zaobići. 

"Približavamo se kraju jednog dijela Aleje ambasadora. Najvjerovatnije je da ćemo preskočiti ovaj stjenoviti dio i nastaviti sadnju lipa na desnoj strani pa sve do Kozje ćuprije", dodao je Hadžibajrić. 

Nakon sadnje lipe načelnik Hadžibajrić ambasadoru Caseyu uručio je certifikat, kao potvrdu da je posadio svoje drvo, ali i pozivnicu za ponovni dolazak u BiH i Sarajevo i skicu Aleje ambasadora sa dosada svim zasađenim lipama, saopćeno je iz Općine Stari Grad. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije