Alarmantno: U Sarajevu stanje ekstremne suše, oglasili se iz VIK-a

8
Radiosarajevo.ba
Alarmantno: U Sarajevu stanje ekstremne suše, oglasili se iz VIK-a
Foto: Pexels / Ilustracija

Prema podacima Federalnog hidrometerološkog zavoda količina padavina u Sarajevu u posljednjih 60 dana je minimalna što je okarakterisano kao stanje ekstremne suše. Otkako se prati evidencija (1888. godina) do današnjeg dana, u Sarajevu nije zabilježen broj toplih dana kao ove godine, odnosno ukupno 61 dan izmjerena je temperatura preko 30 stepeni.

Iz Vodovoda i kanalizacije Sarajevo, obavještavaju građane da "zbog svega navedenog, obavještavaju korisnike usluga KJKP "Vodovod i kanalizacija" d.o.o. Sarajevo da će, zbog veoma teške hidrološke situacije na izvorištima u Sarajevskom polju, kao i ostalim vrelima sa kojih se vrši snabdijevanje vodom Kantona Sarajevo, od večeras 28.08.2024. godine KJKP "Vodovod i kanalizacija" d.o.o. Sarajevo pokrenuti aktivnosti smanjenja pritiska vode u noćnim satima, a sve u cilju ponovne akumulacije vode u rezervoarima kako bi osigurali redovnu dnevnu opskrbu vodom."

Dodaju i da je "jedan od bunara čija je akumulacija vode 25 metara u normalnim okolnostima rada, trenutno je na nivou vode od 3,2 metra, a kritični nivo vode, a kritični nivo pri kojem automatski prestaje rad pumpe u svrhu zaštite opreme je 3 metra".

Radnica pronašla kovertu sa nekoliko hiljada eura na benzinskoj pumpi: 'Učinila je pravu stvar'

Radnica pronašla kovertu sa nekoliko hiljada eura na benzinskoj pumpi: 'Učinila je pravu stvar'

Dodaju i da će se aktivnosti smanjenja pritiska u sistemu provoditi noću, kako bi građani što manje osjetili posljedice smanjenja pritiska u sistemu, od 00:30 do 05:30 sati, počevši od večeras, 28. augusta.

Spremite kanistere: U ovim sarajevskim ulicama mogući prekidi u snabdijevanju vodom

Spremite kanistere: U ovim sarajevskim ulicama mogući prekidi u snabdijevanju vodom

KJKP "Vodovod i kanalizacija" d.o.o. je angažovalo sve raspoložive resurse za što brže otklanjanje kvarova curenja vode iz sistema.

Pozivaju i da građani prijave kvarove na dežurne telefone, te da "vodu ovih dana, do povoljnijih hidrometeroloških prilika, koriste racionalnije. Zahvaljujemo na razumijevanju i podršci da zajedno prevaziđemo veoma tešku klimatsku situaciju koja nije zahvatila samo Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu, već i region, Evropu i šire".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije