Aktivisti u centru Sarajeva: Ispraznimo kaveze i poštujmo Zakon

Radiosarajevo.ba
Aktivisti u centru Sarajeva: Ispraznimo kaveze i poštujmo Zakon
/ Koalicija bez krzna BiH
Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH donijela je odluku da se zabrana uzgoja životinja u BiH u svrhu proizvodnje krzna odlaže do 2028. godine.

Nakon nekoliko ranijih događanja Koalicije bez krzna BiH, aktivisti okupljeni pod motom „Dok svaki kavez ne bude prazan”, izašli su na ulicu, prošetali Ferhadijom i simbolično pokazali što uzgoj životinja radi krzna predstavlja.

Uz kaveze i poruke na transparentima, zatražili su poštivanje važećeg Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja, odnosno zabranu uzgoja životinja radi krzna od 2018. godine.

"Činčile, kune i ostale životinje koje se uzgajaju u BiH radi krzna provode cijele svoje živote zatočene u skučenim i prljavim kavezima poput kaveza koji su se nalazili u rukama aktivista. Bez mogućnosti slobodnog kretanja i zadovoljavanja svojih prirodnih potreba, ove inače divlje životinje u kavezima svakodnevno pate", navodi se u saopćenju.

Jedna aktivistica izjavila je da je "grozna činjenica da je kavez koji drži u rukama bio jedini dom stotinama činčila".

"Pod svojim izranjavanim nogama nisu imale ni čvrstu podlogu, a osuđene su na bijedan život i patnju te smrt nakon samo osam mjeseci. Dobrobit životinja u uzgoju nemoguće je postići i jedno rješenje je da i BiH prati mnoge države koje su zaustavile okrutnost poput nama najbližih država–Slovenije, Hrvatske, Makedonije, a od iduće godine i Srbije. Zbog toga sam danas tu", dodala je aktivistica.

Aktivisti i građani mole zastupnike da odbrane Zakon i da ne dignu ruku za nasilje i smrt, već za pravednost i saosjećanje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije