Akcija 'Let's do it' 26. i 27. aprila: Ambalažni otpad biće recikliran

Radiosarajevo.ba
Akcija 'Let's do it' 26. i 27. aprila: Ambalažni otpad biće recikliran

U BiH će 26. i 27. aprila biti održana treća velika ekološka akcija uklanjanja otpada koju zajednički organizuju članovi Udruženja Ruke iz Sarajeva i Mozaik prijateljstva iz Banje Luke uz pomoć nekoliko stotina volontera, javlja Fena.

Akcija Let's do it - Očistimo Zemlju za jedan dan biće održana na području cijele BiH.

Organizatori planiraju okupiti 50.000 volontera u više od 100 opština u BiH koji će prikupiti 10.000 tona smeća. Novina od ove godine je da će sav prikupljeni ambalažni otpad umjesto odlaganja na gradsku deponiju biti recikliran.

Akciju Let's do it podržaće i sarajevska Opština Centar, koja će na području te opštine očistiti otpad sa jedne divlje deponije, kao i područje Velikog parka, dok će pripadnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva Bjelave uz pomoć vatrogasnih cisterni očistiti plato kod Spomenika ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992 - 1995.

Civilna zaštita ove sarajevske opštine će učesnicima podijeliti grablje, lopate, metle i građevinska kolica.

Iz Opštine Centar je saopšteno da postoji mogućnost da se u pojedinim osnovnim školama organizuje akcija uređenja školskih dvorišta, kako bi se kod najmlađih razvijala svijest o značaju očuvanja okoliša.

U akciji Let's do it - Očistimo Zemlju za jedan dan iz godine u godinu učestvuje sve veći broj volontera i prikuplja se sve više otpada. U prošlogodišnjoj akciji učestvovalo je 47.970 volontera iz 107 općina iz BiH kada je prikupljeno 5.000 tona otpada.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije