Akcija besplatnih sterilizacija napuštenih i vlasničkih pasa

Radiosarajevo.ba
Akcija besplatnih sterilizacija napuštenih i vlasničkih pasa

Još jedna akcija besplatnih sterilizacija vlasničkih i napuštenih pasa u Kantonu Sarajevo biće organizovana od 26. maja do 11. juna 2014. godine.

Organizator i ove akcije je organziacija Dogs Trust BiH, a više informacija o akciji i terminima za sterilizaciju možete dobiti na brojeve telefona: 033/ 830 857 i 061/191 131.

Sterilizacija je jednostavna operativna procedura kojom se sprečavaju neželjeni okoti.

Sterilizacija i kastracija vlasničkih pasa dio je politike upravljanja populacijom napuštenih pasa na ulicama bh. gradova, jer je neodgovorno vlasništvo, napuštanje pasa ili njihovih neželjenih potomaka, uzrok problema velikog broja pasa na ulicama.

Organizacija Dogs Trust je u toku prošle godine putem svojih akcija besplatne sterilizacije sterilisala 4.294 psa, vlasnička i iz zajednice, a time je spriječen okot oko 40.000 neželjenih kučića koji bi u najvećem broju završili na ulici.

Iz ove britanske organizacije su više puta napominjali da je sterilizacija jedna od najučinkovitijih preventivnih mjera upravljanja populacijom pasa. Uz korištenje koncepta "uhvati-steriliši-vakciniši-pusti" za ulične pse, uz sterilizaciju vlasničkih pasa te uz primjenu ostalih propisa Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja na kvalitetan, efikasan, ekonomičan i dugoročan način se može riješiti problem uličnih pasa.

Budite odgovoran vlasnik, sterilišite svog psa i pomozite zajednici u cjelini!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije