Adnan Šteta najavio borbu protiv zagađenosti zraka: Ovo je njegov prijedlog

14
Radiosarajevo.ba
Adnan Šteta najavio borbu protiv zagađenosti zraka: Ovo je njegov prijedlog
Foto: Kolaž / Adnan Šteta iznio prijedlog o smanjenju zagađenja zraka u Sarajevu

Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta objavio je kako je na Vladi KS usvojen prijedlog ovog resora o projektu borbe protiv zagađenosti zraka u Sarajevu. 

Saopštenje iz Ministarstva saobraćaja KS prenosimo u cijelosti: 

"Vlada Kantona Sarajevo, na prijedlog Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo, donijela je Odluku o usvajanju kapitalnog projekta unapređenja kvaliteta zraka, iz nadležnosti Ministarstva saobraćaja.

Vozači, naoružajte se strpljenjem: Gužve na granicama BiH, pročitajte gdje se najduže čeka

Vozači, naoružajte se strpljenjem: Gužve na granicama BiH, pročitajte gdje se najduže čeka

Projekt podrazumijeva nabavku vozila, s niskom emisijom, za javni prijevoz i unapređenje upravljanja autobuskim voznim parkom. Također podrazumijeva unapređenje biciklističke infrastrukture i prateće opreme za povećanje povezanosti i dostupnosti, te utvrđivanje pristupa za implementaciju mjera niske emisije.

Projekt je uvršten u nacrt Programa javnih investicija Kantona Sarajevo 2024-2026. godina.

'Ovo je još jedan od značajnih kapitalnih projekata koji pokrećemo, a koji će, prema planovima, u potpunosti biti realizovan u periodu 2024-2026. Veliki izazov sa kojim se susrećemo u Kantonu Sarajevo predstavlja zagađenost zraka, stoga svi zajedno kao Vlada moramo djelovati u svojim resorima da stanje promijenimo na bolje.

Već do sada smo rekonstruisali prugu, počeli sa izgradnjom pruge do Hrasnice, nabavili nove trolejbuse, ove godine nam stiže i prvi tramvaj. Imali smo značajna ulaganja u infrastrukturu i ovo je nastavak naših aktivnosti ka što kvalitetnijem javnom prevozu. Proširit ćemo biciklističku mrežu, nabaviti nove autobuse po europskim normama i standardima i značajno promovisati korištenje javnog prevoza', istakao je ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta.

Projekt će, uz prethodno realizovane projekte Ministarstva saobraćaja KS i Vlade Kantona Sarajevo uveliko doprinijeti smanjenju zagađenja zraka, poboljšati standard i kvalitet života u Kantonu Sarajevo."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (14)

/ Povezano

/ Najnovije