Zelenašu Branislavu Smiljaniću 14 godina zatvora

Radiosarajevo.ba
Zelenašu Branislavu Smiljaniću 14 godina zatvora

Prvostepenom presudom Okružnog suda u Banjoj Luci Branislav Smiljanić (38) osuđen je na jedinstvenu kaznu zatvora do 14 godina, a zbog počinjenih krivičnih djela zelenaštvo, iznuda i pranje novca. 

Njemu se sudilo u okviru predmeta Knez 2 a uhapšen je u istoimenoj akciji. 

Smiljaniću se na teret stavlja da se u periodu od 2007. do septembra 2012. godine bavio zelenaštvom, iznudama i pranjem novca

U optužnici je navedeno da je on, iskorištavajući lošu finansijsku situaciju, većem broju lica posuđivao novac sa mesečnom kamatom od deset do 20 odsto. Kada su dužnici kasnili sa uplatom optuženi im je prijetio i iznuđivao im novac. Uhapšen je u akciji "Knez 2" 24. septembra prošle godine. 

Zajedno s njim uhapšeni su Sandro Kaurin (35) i Slavko Todorović (44), dok se sudski policajac Drago Đenić (46) sam predao u tužilaštvo. Kaurin je posle priznanja krivice osuđen na 40 mjeseci zatvora, novčanu kaznu od 10.000 KM, ali će morati i da vrati više od 67.000 KM koje je kao kamatu naplatio oštećenima.

Zajedno su od građana Banje Luke iznudili oko 400.000 KM 

Todorović je poslije nagodbe osuđen na 10 mjeseci zatvora i novčanu kaznu. Đenić je u prvostepenom postupku osuđen na dvije godine i dva mjeseca zatvora i novčanu kaznu od 2.000 KM, a moraće da vrati i 5.000 KM protivpravne imovinske koristi, kao i 27.000  KM za koliko je oštetio svog poznanika. 

Na suđenju, koje je završeno u ponedeljak, Smiljanić je u završnoj riječi negirao sva djela, te je ustvrdio da mu je cijeli slučaj montiran od strane policije i inspektora Bojana Vidakovića koji ga je, kako kaže, reketirao i protiv koga je podnio četiri krivične prijave. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije