Završeno suđenje Eldinu Muliću, izricanje presude 22. juna

Fena
Završeno suđenje Eldinu Muliću, izricanje presude 22. juna
Radiosarajevo.ba / Kantonalni sud Sarajevo / Arhiv
Završnim riječima strana u postupku - optužbe i odbrane, danas je u Kantonalnom sudu Sarajevo (KSS) okončano obnovljeno suđenje Eldinu Muliću (1989.), optuženom za pokušaj ubistva Sulje Planje u aprilu 2015. godine u sarajevskoj ulici Koševo.

Izricanje presude u ovom predmetu zakazano je za 22. juni.

Optužba smatra da su navodi iz optužnog akta dokazani, te predlaže da se optuženi proglasi krivim i osudi u skladu sa zakonom, pozivajući se na iskaze svjedoka koji su identificirali automobil koji je vozio optuženi, a kojim je, prema tužbenim navodima, namjerno 'nasrnuo' na oštećenog.

Zastupnica optužbe u ovom predmetu navodi da je optuženi postupao s direktnim umišljajem radi ranije neraščišćenih računa, podsjećajući na njegov iskaz te nalaz vještaka koji je utvrdio da je optuženi u inkriminirano vrijeme bio smanjeno uračunljiv, ali ne bitno.

Kao otežavajuću okolnost po optuženog navodi da nije pružio pomoć oštećenom, nego da se udaljio s mjesta događaja.

Odbrana, međutim, osporava navode optužnice i tvrdi da se radilo o saobraćajnoj nesreći, odnosno slučajnosti, pozivajući se na nalaz drugog sudskog vještaka koji je utvrdio da je optuženi u 'kritičnom trenutku' bio pod utjecajem narkotika.

Mulićev branitelj, advokat Mirza Kovač osporavao je ocjene o direktnom umišljaju kod njegovog branjenika, navodeći da je vozilo kojim je upravljao Mulić bilo u kretanju, te da on nije mogao znati u kojem će se momentu oštećeni pojaviti, ustvrdivši i da su iskazi saslušanih svjedoka u koliziji.

Dodao je da se na snimcima nadzornih kamera vidi se da se tu nije moglo raditi o velikoj brzini, „jer je sama lokacija mjesta događaja veoma frekventna“, te predložio da se njegov branjenik, eventualno, oglasi krivim za ugrožavanje saobraćaja.

Optuženi Mulić uputio je izvinjenje oštećenom i njegovoj porodici te izrazio žaljenje zbog, kako je naveo, nesretnog slučaja, uz opasku da kada bi mogao vratiti vrijeme nikada ne bi sjeo za volan. Ispričao je kako je žurio da se javi u KPZ i da je sve nesretan slučaj.

Naveo je i da je konzumirao 'travu' i da se ničega ne sjeća, te da nije imao motiva da naudi oštećenom, kao i da je bio neuračunljiv i da nije znao šta priča u momentu davanja iskaza. Naveo je, također, kako nije nikakav zlikovac, te da mu je majka, u međuvremenu, teško oboljela, a da bi on (optuženi) želio zasnovati porodicu, završiti školovanje i okrenuti se normalnom životu.

Odbrana je, istovremeno, zatražila da se optuženom Muliću pritvor ukine, kao i da se oslobodi plaćanja troškova krivičnog postupka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije