Zaustavljen šverc robe vrijedne 30.000 KM

Radiosarajevo.ba
Zaustavljen šverc robe vrijedne 30.000 KM

Roba, u ukupnoj vrijednosti 30.000 KM, oduzeta je na graničnom prelazu Pavlovića most, na putnoj komunikaciji Rača – Bijeljina i u Zvorniku, saopćeno je danas iz Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine.

Na osnovu obavještajnih podataka ovlašteni službenici UIO-a izvršili su provjeru poslovanja jedne zanatsko-trgovinske prodavnice telefona u Zvorniku, a tom je prilikom pronađena roba bez porijekla i dokumentacije da je ista na zakonit način uvezena u BiH.

Privremeno je oduzet 41 mobitel, osam punjača i 30 futrola za mobitele ukupne tržišne vrijednosti 15.000 KM.

Također, u nastavku kontrole vozila na određenim putnim pravcima u blizini graničnog prelaza Rača u autobusu Mecedes pronađeno je sakrivenih 44 komada raznih parfema ukupne vrijednosti 5.000 KM.

Carinski službenici na graničnom prelazu Pavlovića most detaljnim pregledom vozila i lica koja su ulazila u Bosnu i Hercegovinu otkrili su u nekoliko navrata pokušaj krijumčarenja razne robe u BiH.

Oduzeto je 12.000 komada etiketa za robnu marku "Simpson”, razni tekstil, dijelovi za poljoprivrednu mehanizaciju, veterinarski lijekovi, prezervativi "Durex”, dječija obuća, "Led trake”, u ukupnoj vrijednosti od 5.000 KM.

S obzirom na utvrđene nepravilnosti, shodno Zakonu o carinskim prekršajima BiH, protiv pomenutih pravnih, odgovornih i fizičkih osoba bit će pokrenuti prekršajni postupci pred nadležnim sudovima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije