Za Senata i Tamera Kilerdžiju Tužilaštvo KS zatražilo pritvor

0
Radiosarajevo.ba
Za Senata i Tamera Kilerdžiju Tužilaštvo KS zatražilo pritvor
Foto: Arhiv/Radiosarajevo.ba / Tužilaštvo KS

Nakon kriminalističke obrade u Federalnoj upravi policije četiri osobe inicijala S.K. (1970.), T.K. (1994.), Dž.K. (1999.) i N.Š. (1991.), koje su uhapšene u akciji kodnog naziva „Aperkat“, predate su u nadležnost Tužilaštva KS.

Bit će zadržani 24 sata i nakon što ih u tom zakonskom roku ispita postupajuća tužiteljica odlučit će o daljnjim mjerama.

Tužilaštvo KS zatražilo je od Kantonalnog suda pritvor za Senata Kilerdžija i njegovog sina Tamera, koji su uhapšeni u akciji Aperkat zbog sumnje da su počinili krivična djela udruživanje radi počinjenja krivičnih djela, neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet droga, teška krađa, pomoć učinitelju poslije učinjenog krivičnog djela, lihvarstvo i oštećenje tuđe stvari.

Pritvor je zatražen zbog opasnosti da bi, boravkom na slobodi, osumnjičeni mogli da pobjegnu i ponove krivično djelo.

Za Džanera Kilerdžija i Nermina Šabanovića, koji su također privedeni u ovoj akciji zatražene su mjere zabrane.

Podsjećamo, oni se sumnjiče da su počinili krivična djela udruživanje radi činjenja krivičnih djela, neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, krivotvorenje javne isprave, iznuda, obmana pri dobijanju kredita, teška krađa, pomoć učinitelju nakon počinjenog krivičnog djela pokušaj ubistva, oštećenje tuđe stvari i nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija.

Sumnjiče se da su od početka 2019. do hapšenja djelovali kao udružena grupa i vršenjem navedenih krivičnih djela stekli nezakonitu korist u većem iznosu. Između ostalog su proizvodili drogu od amfetaminskog ulja i prodavali dilerima opojne droge na području Kantona Sarajevo. Sumnjiče se i da su krivotvorili lične karte i vozačke dozvole, nezakonito trgovali automobilima, posuđivali novac na kamatu te krivotvorili dokumente za dobijanje kredita.

Prilikom pretresa 21. juna, stambenih i ugostiteljskih objekata te automobila osumnjičenih, pronađeno je oružje, municija, veća količina novca, krivotvoreni dokumenti, droga i bomba. Oduzeti su i mobilni telefoni koji će biti vještačeni.

Inače, hapšenju je prethodila višemjesečna istraga Federalne uprave policije i Tužilaštva KS uz asistenciju i Obavještajno-sigornosne agencije, saopćilo je Kantonalno tužilaštvo KS. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije