Sarajevo / Vjernici klanjali džumu u džamiji Ferhadija, policija intervenirala

01. 05. 2020. u 15:37:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 2211

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Kanton Sarajevo danas su morali intervenirati u džamiji Ferhadija u Sarajevu, jer se veći broj vjernika okupio na džuma namazu. 

Kako su za Radiosarajevo.ba potvrdili iz MUP-a KS, pripadnici policije su dobili dojavu da se veći broj vjernika nalazi u prostoru unutar džamije i haremu na džumi, te su iz tog razloga pozvani da interveniraju u strahu od "širenja koronavurisa", s obzirom na to da su u Federaciji BiH na snazi mjere zabrane okupljanja u vjerskim objektima. 

"Pripadnici MUP-a KS su nakon dojave intervenirali i unutar vjerskog objekta su zatekli 15, a izvan 73 osobe. O svemu što se danas dešavalo u džamiji Ferhadija, pripadnici MUP-a KS koji su bili na mjestu događaj sačinit će izvještaj. MUP KS će nakon toga postupiti po mjerama koje su trenutno na snazi", dodali su za naš portal iz MUP-a KS. 

Podsjetimo, u skladu s trenutnom situacijom, vjerski život tokom ramazana u BiH se organizira u okviru vanrednih mjera, koje važe u državi zbog proglašene pandemije koronavirusa.

Džamije su zatvorene, a teravih-namaz, nakon iftara, cjelodnevnog posta, pa samim tim i džuma-namaz, kako nalažu trenutne mjere, vjernici bi trebali klanjati u svojim domovima.

 

 

 


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA