Vijećnik iz Hadžića: 'Upozoravao sam da će doći do tragedije. Porodica se žalila da osjeća plin...'

0
Radiosarajevo.ba
Vijećnik iz Hadžića: 'Upozoravao sam da će doći do tragedije. Porodica se žalila da osjeća plin...'
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Jutro nakon tragične eksplozije u Binježevu

U naselju Binježevo, općina Hadžići, sinoć u 23:20 sati došlo je do eksplozije plina u porodičnoj kući u kojoj je poginula jedna osoba.

Samostalni vijećnik u Općini Hadžići Admir Mujanović u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba kazao je kako je i ranije ukazivao na probleme u ovom naselju.

"Od 2019. godine sam uključen u taj problem. U februaru 2022. godine portali su prenijeli da se na tom lokalitetu pojavljuje curenje plina. Izašao sam na teren svaki put kada su me građani pozvali, naravno, građani su bili u pravu, a čak su i uposlenici Sarajevogasa vršili mjerenje u kućama gdje se kroz kanalizacione cijevi pojavio plin. Ono što je važno naglasiti jeste da je Sarajevogas postavio svoje instalacije, položili su mrežu, nakon njih su neki drugi izvođači dolazili i vršili radove.

Veliko nevrijeme stiglo i u Bosnu i Hercegovinu: Pogledajte veličinu grada koji je padao

Veliko nevrijeme stiglo i u Bosnu i Hercegovinu: Pogledajte veličinu grada koji je padao

Svjedok sam da su tu ogolili te cijevi od plina i vjerovatno da je to uzrokovalo sve te probleme koji su se dogodili na tom dijelu trase. 2022. godine kada su mediji objavili šta se dešava, niko to nije shvatio ozbiljno. Činjenica je da se na tom dijelu putu vidi da su radnici vršili nekoliko intervencija, isjecali asfalt i prespajali taj dio gdje su te cijevi probijene i gdje izlazi plin iz tih cijevi na tom dijelu, to je nekih 200 metara otprilike.

Ne mogu tvrditi da li je uzrok tragedije koja se sinoć desila u Binježevu sa te glavne cijevi ili je to unutar instalacija, to će utvrditi nadležne institucije, istražitelji. Ono što je zabrinjavajuće jeste ako taj dio plinske instalacije ostane nepromijenjen, tu će se desiti sigurno nove tragedije, kao što sam upozorio 2022. godine", kazao je Mujanović.

Potresni prizori nakon tragedije u Binježevu: Fotografije dronom otkrivaju silinu eksplozije

Potresni prizori nakon tragedije u Binježevu: Fotografije dronom otkrivaju silinu eksplozije

"Sinoć sam dobio informaciju da je i ova porodica kojoj se desila tragedija, negdje osjećala miris plina i da se žalila komšijama da se negdje plin osjeća, da li su prijavili to nekome od nadležnih, to ne znam. Razgovarao sam s uposlenicima Sarajevogasa i oni kažu da su od 2018. godine uključeni i da znaju za taj problem, ali im nikada nije dozvoljeno da se izvrši isjecanje asfalta, da se promjene te cijevi koje su bile na toj trasi. Šta je uzrok to će utvrditi institucije, ono što mogu da učinim je da se stavim na raspolaganje ostatku porodice, da ih stambeno zbrinem dok se ne riješi njihovo stambeno pitanje", zaključio je Mujanović.

Podsjetimo, iz MUP-a KS ranije je potvrđeno da je u požaru smrtno stradao muškarac rođen 1996. godine.

Teške tjelesne povrede opasne po život zadobio je muškarac rođen 1967. godine i prebačen je na KCUS, dok je žena rođena 1966. godine lakše povrijeđena, glase informacije iz MUP-a.

Kako se doznaje s mjesta tragedije, smrtno je stradao mladić inicijala M.D. čiji su roditelji povrijeđeni. Otac mu je u teškom stanju i ljekari mu se bore za život. Svjedoci kažu da je eksplozija izbacila povrijeđenog muškarca na ulicu. Majka je u boljem stanju no uznemirene komšije navode da ih je više od svega potreslo njeno dozivanje sina.

Još uvijek nije poznat uzrok požara, a prema nezvaničnim informacijama, došlo je do eksplozije plina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije