Velika akcija u BiH: Uhapšeno šest osoba zbog krijumčarenja migranata

Radiosarajevo.ba
Velika akcija u BiH: Uhapšeno šest osoba zbog krijumčarenja migranata
Anadolija / Ilustracija
Granična policija Bosne i Hercegovine od ranih jutarnjih sati provodi veliku akciju na području Sarajeva, Velike Kladuše i Čapljine, protiv organizirane grupe koja je ilegalno prebacivala migrante na teritoriju Europske unije.

Ova akcija kodnog naziva "Bosfor", osim u BiH, provedena je i na teritoriji Hrvatske, a meta su bile osobe osumnjičene da su za novac prebacivali ilegalne migrante s područja Turske i Sirije, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Na području BiH, tokom akcije, organizirani su pretresi na šest lokacija, a uhapšeno je šest osoba, dok se u Hrvatskoj akcija provodi na 14 lokacija.

"Prikupljeni su dokazi da su osumnjičeni organizirali ilegalni transport više destina ilegalnih migranata, oba spola i različitih starosnih skupina, koje su za velike novčane iznose, koji su dostizali i više hiljada eura, krijumčarili preko Crne Gore, BiH i Hrvatske u zemlje Zapadne Europe", naglašavaju u saopćenju iz Tužilaštva BiH. 

Nadalje se ističe kako se među osumnjičenima u ovoj međunarodnoj skupini nalaze državljani BiH, Hrvatske i Turske, koji su među organizatorima ovih nezakonitih aktivnosti.

Cijelom akcijom upravlja postupajući tužilac Tužilaštva BiH, a sve uhapšene osobe u BiH bit će predate u nadležnost Tužilaštva, koje će nakon ispitivanja osumnjičenih donijeti odluku o daljim aktivnostima u skladu sa zakonom. 

"Akcija Bosfor, odlučan je korak u borbi protiv ilegalnih migracija s područja Bliskog Istoka, koja je provedena na međunarodnom nivou, po najvišim istražiteljskim i policijskim standardima", zaključuje se u saopćenju Tužilaštva BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije