Velika akcija SIPA-e: Uhapšena jedna osoba, evo za šta se tereti

1
Radiosarajevo.ba
Velika akcija SIPA-e: Uhapšena jedna osoba, evo za šta se tereti
Foto: SIPA / SIPA / Ilustracija

Postupajući u okviru tužilačke dežure 24/7, dežurni tužilac Tužilaštva BiH uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičenog Bajrektarević Simbada, rođenog 1987. godine u Velikoj Kladuši, gdje je i nastanjen, državljanina BiH, višestruko osuđivanog.

Protiv osumnjičenog je podnesen izvještaj Državne agencije za istrage i zaštitu-SIPA, a osumnjičen je da je nekoliko dana prije obilježavanja vjerskog praznika Bajrama.

U nedjelju 7. aprila 2024. godine, na društvenoj mreži postavio javnu poruku kojom prijeti široj populaciji stanovništva, nazivajući ih 'nevjernicima', 'mnogobošcima' i sl., počinjenjem terorističkog napada na živote osoba, koja je objavljena uz njegovu fotografiju u maskirnim hlačama i sa automatskim oružjem, nožem i crnom zastavom sa arapskim slovima i na taj način postala dostupna korisnicima interneta i društvenih mreža.

Dodik se sada zbog rezolucije obrušio na njemačku vladu: To je zlo koje ne miruje

Dodik se sada zbog rezolucije obrušio na njemačku vladu: To je zlo koje ne miruje

Osumnjičeni je nakon objave identifikovan, lociran i uhapšen, a od njega su oduzeti predmeti i sredstva koji će biti korišteni kao dokaz u postupku.

Osumnjičeni je pod istragom zbog krivičnog djela terorizma iz člana 201. Krivičnog zakona BiH.

Burna noć u Sarajevu: Prijetio bratu pa završio iza rešetaka

Burna noć u Sarajevu: Prijetio bratu pa završio iza rešetaka

Mjera pritvora predložena je iz razloga opisanih u članu 132. stav 1. tačke b) i c), odnosno opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogao ometati istragu, prikrivati dokaze, vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike, kao i ponoviti krivično djelo ili dovršiti započeto.

Na ročištu povodom prijedloga za pritvor postupajući tužilac je detaljno obrazložio pritvorske razloge, nakon čega je Sud BiH osumnjičenom odredio pritvor, stoji u saopćenju Tužilaštva BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije