Veladžić: Na Visočici smo danas ostali bez jednog planinara, preminuo je

0
Radiosarajevo.ba
Veladžić: Na Visočici smo danas ostali bez jednog planinara, preminuo je
FOTO: Privatni album / Dženadin Veladžić

Vijest koja se pojavila u medijima u Bosni i Hercegovini večeras da je planinar sa Visočice preminuo izazvala je manju zbunjenost, jer se tokom dana pojavila samo jedna informacija da su ekipe Gorske službe spašavanja Federacije BiH u akciji pomoći spašavanja planinara.

Dilemu je riješio Dženadin Veladžić, predsjednik Gorske službe spašavanja FBiH, jedan je od 40 ljudi koji su danas na lokalitetu Visočice iz kanjona Rakitnice spasili povrijeđenog planinara, te koji je učestovovao ne u jednoj, već dvije akcije.

On je podvukao da su danas bile dvije akcije na Visočici.

Na teren su odmah izašla četiri GSS tima, a i pokrenuta je procedura za podizanje helikoptera. 

"U toku dana na rejonu Visočice imali smo dvije akcije. U prvoj smo imali lošu vijest, jer nam je jedan planinar preminuo. Oživljavali smo čovjeka, radili reanimaciju puni sat, pokušavali smo da ga održimo u životu, iako nije davao znake života. Tada smo saznali da na istom lokalitetu Visočice još jedan planiran traži pomoć, i odmah smo krenuli u akciju", priča Dženadin Veladžić za portal Radiosarajevo.ba.

Na naše pitanje da li je poznat identitet planinara koji je preminuo, Veladžić je kratko rekao: 

"Zaista ne znam. Momci koji su prvi došli do njega kazali su mi samo da je riječ o planinaru starije životne dobi".

Veladžić je pojasnio da su uspjeli spasiti drugog planinara kojeg je Helikopter Oružanih snaga Bosne i Hercegovine uspješno evakuisao i prebacio u bolnicu.

"Ta druga akcija je uspješno završena. Planinar je spašen i prebačen prema medicinskoj ustanovi", podvukao je Veladžić.

Kada je u pitanju spašeni planinar koji je helikopterom prebačen u Sarajevu na KCUS, Veladžić ističe da je dosta svjedoka bilo koji su rekli da su vidjeli momka koji se kretao grebenom i koji je jednostavno sletio u kanjon.

Pogledajte akciju njegovog spašavanja:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije