Jezivi detalji optužnice: Pijani i drogirani Aldin Subašić usmrtio pješaka u Sarajevu

1
Radiosarajevo.ba
Jezivi detalji optužnice: Pijani i drogirani Aldin Subašić usmrtio pješaka u Sarajevu
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Nesreća u Boljakovom potoku

Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva KS protiv Aldina Subašića, rođen 1987. godine, zbog teškog krivičnog djela protiv sigurnosti javnog saobraćaja i krivičnog djela neukazivanja pomoći povrijeđenoj osobi u saobraćajnoj nezgodi.

Optuženi se tereti da je 10. septembra 2020. godine oko 19.37, u ulici Smaje Šikala, vozeći neregistrirani automobil „VW Touareg" brzinom od oko 65 km/h gdje je u naseljenom mjestu propisana brzina do 50 km/h, u alkoholiziranom stanju i pod utjecajem derivata amfetamina, usmrtio jednog pješaka dok je drugi zadobio lake tjelesne povrede.

Optuženi se nakon toga nije zaustavio već je pobjegao s mjesta nezgode.

Nakon potvrđivanja optužnice, sud je produžio pritvor optuženom Aldinu Subašiću.

Objavljeni su i detalji optužnice protiv Subašića, koji se trenutno nalazi u zatvoru u Zenici.

Inače, Subašić je prije ovoga osuđen u Sarajevu zbog izazivanja opće opasnosti, ali i u Kiseljaku zbog teške krađe.

Kako se navodi u optužnici, te tragične noći, Subašić je vozio pod dejstvom alkohola u krvi od 1,8 posto i lijekova oksazepana, klozapina i benzodioxylbutanamina (BDB) - derivata amfetamina, "usljed koje koncentracije alkohola, lijekova i derivata amfetamina, nije bio sposoban upravljati motornim vozilom."

Kažu da se kretao desnom stranom ulice Smaje Šikala iz smjera ulice Safeta Zajke prema naselju Vitkovac brzinom od oko 65 km/h na mjestu gdje je u naseljenom mjestu propisana brzina kretanja do 50 km/h.

Navode da nije obratio pažnju na pješake M.H. i U.Dž., zakasnivši preduzeti radnju pomjeranja vozila u lijevo kako bi izbjegao pješake koji su se kretali uz desnu ivicu kolovoza ulice Smaje Šikala iz smjera ulice Safeta Zajke prema naselju Vitkovac.

Prvo je udario pješaka M.H. i odbacio njegovo tijelo u smjeru kretanja vozila, a onda je bočnim dijela vozila udario i pješaka U.Dž..

"Usljed čega je M.H. zadobio tešku tjelesnu povredu opasnu po život u vidu nagnječine kože stražnje desne strane grudnoga koša sa krvnim podljevom poplućnica desnoga plućnog krila i obostranim nagnječinama pluća, tešku tjelesnu povredu opasnu po život u vidu nagnječine kože desnog slabinskog predjela sa razdorom desnoga jetrenog režnja i krvarenjem u trbušnu šupljinu, tešku tjelesnu povredu u vidu nagnječine kože stražnje strane desnoga ramena sa prelomom desne ključne kosti i okolnom krvnim podljevom mekih tkiva i mišića, lake tjelesne povrede u vidu nagnječine kože desne strane čela, oguljotine kože lijeve strane čela, krvni podljev i oguljotine kože lijevoga lakta, oguljotine kože lijeve podlaktice, oguljotine kože desne šake, oguljotine i nagnječine kože desne nadlaktice i lakta, oguljotine kože lijeve podlaktice, oguljotine kože prstiju lijeve šake, nagnječine kože na prelazu između lijevog ručnog zgloba i šake, oguljotine kože sredine stražnje strane desne nadkoljenice, krvni podljev i nagnječine kože desnog koljena, nagnječine kože desne potkoljenice, oguljotinu kože neposredno iznad desnog skočnog zgloba, oguljotinu kože desnog skočnog zgloba, oguljotinu i krvni podljev kože lijevoga koljena, oguljotine kože desnoga stopala.

Smrt M.H. nastupila je uslijed teških tjelesnih povrede opasnih po život u vidu preloma kostiju lobanje, nagnječine kože desno tjemeno na granici sa potiljčnim dijelom koja se spušta na desni potiljačni dio iza uha sa krvnim podljevom poglavine i desnog sljepočnog mišića, krvnim podljevima ispod tvrdih i mekih moždanih ovojnica sa krvnim podljevom potkožnih mekih tkiva i mišića vrata, potpunim razdvajanjem I i II vratnog pršljena, preloma II vratnog pršljena, napuknućem gornjeg kondila III vratnog pršeljena i nagnječenjem kičmene moždine u nivou I i II vratnog pršljena, od kojih povreda je M.H. preminuo na licu mjesta.

Pješak U.Dž. zadobio je lake tjelesne povrede u vidu nagnječine u predjelu slabinsko-sjedalne kičme i istezanje vratnih mišića, nakon čega je Subašić Aldin, iako svjestan da je prouzrokovao saobraćajnu nezgodu u kojoj su ozlijeđene osobe, napustio mjesto događaja i udaljio se u nepoznatom pravcu ne ukazavši pomoć povrijeđenim osobama u ovoj saobraćajnoj nezgodi koju je sam prouzrokovao", navodi se u optužnici.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije