Ulica Marka Marulića, epicentar sarajevskog Divljeg zapada

Radiosarajevo.ba
Ulica Marka Marulića, epicentar sarajevskog Divljeg zapada

Stopa kriminala u Sarajevu posljednjih mjeseci u konstantnom je porastu premda ministarstva i ine službe zadužene za statistiku nikada ne propuštaju javnost upoznati da je ''situacija pod kontrolom''.

Krađe, razbojništva, pucnjave, ranjavanja, ubistva. Tek maleni dio iz raznolike lepeze krivičnih djela stigne u medije. Ostatak zauvijek ostane u prašnjavim ladicama neke od sarajevskih policijskih stanica, neriješen i zaboravljen.

Ulica Envera Šehovića u crnoj hronici: Najopasniji dio Sarajeva (FOTO) 

Kao u svakom gradu, i u Sarajevu postoje kvartovi gdje u sitni sat nije pametno zalaziti. Decenijama je naselje Alipašino Polje važilo za najopasnije u gradu, poznate su čitave legende o mangupima iz Novog Grada koji proteklih nekoliko godina, pak, miruju. Epicentar dešavanja premješten je, sada se crnohroničnim događajima izdvajaju dvije sarajevske ulice, obje smještene u naselju Dolac-Malta.

O razbojnicima iz ulice Envera Šehovića pisali smo ranije. Nevjerovatan je broj krivičnih djela načinjenih u ovom dijelu grada. Ulica koja nosi ime ratnog komandanta pravo je leglo sitnih kriminalaca koji skoro na dnevnoj bazi pljačkaju kladionice i markete. A samo stotinjak metara dalje, nalazi se ulica Marka Marulića, sve popularnija među lokalnim razbojnicima.

Filmska scena: Sarajki ukrali torbicu iz automobila dok je dijete vadila iz sjedalice

Tragom jučerašnje informacije koju je portal Radiosarajevo.ba objavio, a u kojoj se navodi da je jedna Sarajka ostala bez torbe s dokumentima dok je dijete vadila iz sjedalice u automobilu parkiranom u ulici Marka Marulića, odlučili smo pretresti vlastitu arhivu i ustanoviti koliko često se krivična djela dešavaju i prijavljuju u ovom dijelu grada. Samo u prvih pedesetak dana nove godine.

22. januar 2016.

Oko 11.30 sati u ulici Marka Marulića, općina Novo Sarajevo, nepoznata lica izvršila su krivično djelo razbojništva nad radnicima u prodavnici Konzum.

Tom prilikom maskirano lice je uz prijetnju pištoljem otuđilo određenu sumu novca, a zatim se udaljilo u nepoznatom pravcu.

26. januar 2016.

Dvije nepoznate osobe opljačkale su sinoć oko 17.50 sati poslovnicu Konzuma u ulici Marka Marulića u Sarajevu. Ova poslovnica i ranije je u više navrata bila na meti razbojnika.

Tom prilikom maskirana nepoznata lica su uz prijetnju pištoljem i nožem otuđila određenu sumu novca, a zatim se udaljila u nepoznatom pravcu.

28. januar 2016.

Oko 11.15 sati u ulici Marka Marulića, općina Novo Sarajevo, od strane NN lica izvršeno je krivično djelo razbojništva nad radnicima u prodavnici Konzum. Tom prilikom NN lice je uz prijetnju pištoljem otuđilo određenu sumu novca, a zatim se udaljilo u nepoznatom pravcu.

10. februar 2016.

U 11.20 sati u ulici Marka Marulića, općina Novo Sarajevo, dva NN lica izvršila su krivično djelo razbojništva nad radnicom u prodavnici Konzum. Tom prilikom NN lice je uz prijetnju pištoljem otuđilo određenu sumu novca, a zatim se udaljilo u nepoznatom pravcu. O ovome je obaviješten tužilac Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, a policijski službenici rade na rasvjetljavanju navedenog krivičnog djela, identifikaciji i pronalasku izvršilaca.

11. februar 2016.

U 13.40 sati u ulici Marka Marulića, općina Novo Sarajevo, NN lice izvršilo je krivično djelo razbojništva nad radnicom u prodavnici Konzum. Tom prilikom maskirano NN lice je uz prijetnju pištoljem otuđilo određenu sumu novca, a zatim se udaljilo u nepoznatom pravcu.

11. februar 2016.

Čitateljka portala Radiosarajevo.ba Alisa Vatreš Trlin javila se našoj redakciji, svjedočeći o krađi torbice iz automobila u ulici Marka Marulića u Sarajevu. Njoj je, kako je ispričala, nepoznati razbojnik prišao dok je vadila dijete iz sjedalice u vozilu i oteo joj torbicu s dokumentima. Potom je pobjegao u nepoznatom pravcu.

''Jutros mi je u ulici Marka Marulića ukradena tašna iz auta dok sam dijete vadila iz sjedalice. Ako neko slučajno pronađe dokumenta na moje ime, molim da mi pomogne i vrati ih. Pretpostavljam da će ih naći na području Hrasnog ili Dolac-Malte'', ispričala je čitateljka. 

Inače, ova vatrena ulica ime je dobila po hrvatskom književniku Marku Maruliću. Smatraju ga ocem hrvatske književnosti. Savremenici navode da je ovaj Splićanin prvi u jednom od svojih rukopisa upotrijebio riječ ''psihologija''. Znakovito, zar ne?

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije