Uhvaćen još jedan granični policajac u BiH: Dobio otkaz zbog 20 eura mita

Radiosarajevo.ba
Uhvaćen još jedan granični policajac u BiH: Dobio otkaz zbog 20 eura mita
FOTO: Arhiv / Ilustracija

Disciplinska komisija Granične policije Bosne i Hercegovine (GP BIH), nakon razmatranja podnesenog zahtjeva za pokretanje disciplinskog postupka i održanog glavnog pretresa, donijelo je rješenje o prestanku radnog odnosa za pripadnika Jedinice granične policije Brčko Raju K., saopćeno je iz GP BiH

On se sumnjiči da je 16. marta, dok je obavljao poslove graničnih provjera na ulazu u BiH na međunarodnom graničnom prijelazu Brčko, nakon što je kontrolirao I. A., koji je posjedovao ličnu kartu Republike Hrvatske, A. A., koja je posjedovala ličnu kartu Republike Hrvatske te F .F., koji je, također, posjedovao ličnu kartu Republike Hrvatske, a koji su putovali u Audiju A5, rekao im da ne mogu prijeći granični prijelaz i ući u Bosnu i Hercegovinu ako na uvid ne pokažu putnu ispravu BiH.

Tada je kazao da zbog neposjedovanja putnih isprava BiH moraju platiti kaznu u visini od 300 KM, koju mogu da plate po 150 maraka u roku od osam dana.

Kada su mu Hrvati tražili da im vrati dokumente kako bi se vratili i otišli na drugi granični prijelaz, na prijedlog policajca Raje K. jedna od navedenih osoba u dokumente od vozača stavila je 20 eura (oko 40 KM), koje je policajac uzeo te im omogućio prelazak državne granice.

"Tako je postupao suprotno Zakonu o policijskim službenicima BiH, suprotno Odluci o propisivanju dodatnih uvjeta za ulazak stranaca u BiH Vijeća ministara BiH, Planom djelovanja Granične policije BiH na sprječavanju širenja koronavirusa i Pravilniku o načinu obavljanja graničnih provjera i unosa podataka u putne isprave, čime je počinio teže povrede službene dužnosti, koje su definirane kao neizvršavanje, nesavjesno, neblagovremeno ili nepažljivo izvršavanje službenih zadataka, „ponašanje koje narušava ugled policijskog organa i zloupotreba službenog položaja", naveli su u saopćenju iz GP BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije