Uhapšen čovjek kojem je Milenko Lakić u ćeliji priznao sve

0
Radiosarajevo.ba
Uhapšen čovjek kojem je Milenko Lakić u ćeliji priznao sve
Foto: Kolaž / Milenko Lakić i Mladen Džidić

Pripadnici interventne policije Policijske uprave zagrebačke (PUZ) i Odjela za potrage u Novom Zagrebu uhapsili su odbjeglog 48-godišnjaka koji je osuđen na 17 godina zatvora zbog teškog ubistva počinjenog u Bosni i Hercegovini 2009. godine, saopćila je danas zagrebačka policija.

Riječ je o Mladenu Džidiću, koji je prije 13 godina ubio Crnogorca Branislava Obradovića. Zagrebačka policija navodi da je uhapšen u srijedu u Ulici Iški put, u naselju Savski Gaj, na temelju tjeralice koju je raspisao velikogorički Županijski sud. Temeljem sudskog naloga pretražen je stan kojim se koristio, a u njemu je pronađeno 167 grama kokaina, preša za pakiranje droge, vaga i ostali pribor, piše Index.

Iz policije ističu da je Hrvatska preuzela izvršenje krivične presude od BiH temeljem Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, nakon čega je Džidić predan u remetinečki zatvor. Krivična prijava zbog neovlaštene proizvodnje i prometa drogama bit će dostavljena nadležnom državnom tužilaštvu.

Tragedija u Sarajevu: U koritu Miljacke pronađeno tijelo žene

Tragedija u Sarajevu: U koritu Miljacke pronađeno tijelo žene

Džidić ima hrvatsko, njemačko i bosanskohercegovačko državljanstvo. Rođen je u njemačkom Wuppertalu. U Hrvatskoj je nakon tjeralice BiH već jednom bio uhapšen, i to prije tri godine.

Priča s Milenkom Lakićem

Bh. javnosti je najpoznatiji po slučaju 'Zijad Turković i dr.' kada je Tužilaštvo BiH prisluškivalo njegove razgovore sa tadašnjim zatvorskim kolegom Milenkom Lakićem.

Lakić mu je tada priznao brojna ubistva.

"Znači, kod mene dođeš i naručiš, isto kao flašu rakije. Naručiš, bolan, ili pljačku ili otmicu ili iznudu. Momentalno! Kad tebe kriminalna grupa moli za nešto da uradiš, prema zakonu, ti se pitaš, ne pitaju se oni, ti si iznad njih. Ja žuto (heroin) povučem i ‘fiuuuu’, posao! Ima gdje sam privođen, da je Uglješa naredio da ubijem tog i tog, da je Joca naredio da ubijem tog i tog, da je Đoka naredio da ubijem tog i tog, Turković tog i tog", pričao je u to vrijeme Lakić Džidiću.

Milenko Lakić je kasnije u slučaju 'Turković i dr.' osuđen na 35 godina zatvora.

Pismo Lakiću

Sam Džidić je zbog tog slučaja imao problema u zatvoru jer je označen kao doušnik. Kasnije je Lakiću poslao pismo. 

"Kako si, krnjavi narkomane? Vidim da me spominješ na Sudu. Ni ti ni ja nismo znali da nas snimaju, majmune jedan. Znali su samo uprava i Tužilaštvo. Da sam za njih radio, ne bih dobio 20 godina zatvora nevin. Jesi li svaki dan pisao Dijani (Dijani Kajmaković, postupajućoj tužiteljici, op. a.) da se nagodiš? Nije htjela da čuje, ko će se nagoditi s majmunom koji je ubio trudnu curu! Jesi li mi sam rekao da su ti dvojica što su živjeli s Mikijem (ubijeni Mithat Mekić Miki, op. a.) rekli da Miki ima 150.000 eura u kući od prodaje kuće u Hrvatskoj? Kada su ti dali ključ, otišao si s Rajkom (Rajko Milovanović Grga, Lakić optužen da ga je ubio, op. a.) i ubio ga i trudnu mu curu. Kada niste našli pare, htio si da ubiješ i tu dvojicu što su ti tipu dali, ali su ti pobjegli u Crnu Goru i krili se. Jesi li me molio da pokažem Dijani tijela Marija Tolića i Vernera Ajdarija na Ivan-sedlu", napisao je između ostalog Džidić.

Džidića je 2012. godine pretukao jedan zatvorenik, a dvije godine kasnije u znak osvete cimera je u ćeliji, dok je spavao, polio vrelom vodom po licu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije