Kozarska Dubica / Ubistvo koje je prije 13 godina potreslo BIH: Pronađen Irenin ubica

31. 10. 2018. u 19:58:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 63

Inspektori Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP-a RS uhapsili su Gorana Jeličića, osumnjičenog za ubistvo Irene Predojević (28) iz Bosanske Dubice 2005. godine, ekskluzivno saznaje SrpskaCafe.

Riječ je o policijskom službeniku PS Kozarska Dubica, a akcija je sprovedena u saradnji sa Okružnim javnim tužilaštvom u Prijedoru.

Irena Predojević ubijena je u noći između 6. i 7. augusta 2005. godine kada se iz noćnog izlaska vraćala kući.

Porodica je ujutro prijavila nestanak, a tijelo je sutradan pronađeno na divljoj deponiji smeća u selu Božići.

Obdukcijom je utvrđeno da je nesretnu djevojku ubica zadavio, a potom je polio benzinom i zapalio tijelo kako bi prikrio tragove.

Te kobne noći Irena je sa prijateljicama bila u nekoliko kafića, a posljednji put je viđena na raskrsnici kod benzinske pumpe "Došlić", gdje je obično prelazila ulicu na putu do naselja Petra Pecije, gdje je živjela.

Tokom 13-godišnje istrage policija je ispitala na desetine osumnjičenih, a nekoliko njih je takođe dovođeno u vezu sa ovim zločinom, što nikada nije dokazano.

Uz pripadnike stanice policije Kozarska Dubica, istragu o ovom ubistvu vodili su istražitelji Centra javne bezbjednosti Banjaluka, te nadležno Okružno tužilaštvo Banjaluka, odnosno tadašnji tužilac Milan Tegeltija.

U vezu sa ovim teškim ubistvom prije desetak godina dovođen je i tada 20-godišnji Amel Međedović, koji je ubistvo čak i priznao, ali je priznanje kasnije povukao.

Međedović je u svom prvobitnom priznanju tvrdio da je zločin naručio Goran Kotaran iz Bosanske Dubice, osuđen na 20 godina robije za ubistva Predraga Vrbana i Seada Kanurića.

Međutim, Međedović u toj izjavi nije otkrio koji je motiv zločina, a Kotaran je kategorično odbacio bilo kakvu vezu sa ubistvom, tvrdeći da Irenu nije ni poznavao.

“Kada je uhapšen, Međedović je inspektorima i tužiocu priznao da je sa Vrbanom ubio Irenu Predojević. Iako je sada punoljetan, protiv njega je pokrenut postupak kao protiv maloljetnika, jer u vrijeme izvršenja tog djela nije imao navršenih 18 godina. Tužilac je od sudije za maloljetnike zatražio pritvor i on je bio iza rešetaka. Međutim, Međedović je sve šokirao kada je došao pred sudiju. On se “preko noći predomislio” i sudiji rekao da nije kriv”, izjavio je te 2008. godine za Glas Srpske izvor blizak istrazi.

Do danas je ostalo nerazjašnjeno zbog čega je Amel Međedović priznao zločin koji navodno nije počinio.

NEMA KOMENTARA