U udesima u Sarajevu teško povrijeđena tri maloljetnika: Dvoje bilo na biciklu

1
Radiosarajevo.ba
U udesima u Sarajevu teško povrijeđena tri maloljetnika: Dvoje bilo na biciklu
FOTO: Arhiv / Ilustracija (na slici nije prikazan događaj iz teksta)

U periodu od 48 sati, u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, tri maloljetnika teško su povrijeđena u saobraćajnim nesrećama.

Od toga, njih dvoje bilo je na biciklima.

Prva nesreća dogodila se u srijedu, 2. juna 2021.godine u 12.55 sati, na kolovozu raskrsnice ulica Hamdije Kreševljakovića-Trg Austrije-Obala Isa-bega Ishakovića, općina Stari Grad Sarajevo.

Tom prilikom došlo je do udara i obaranja na kolovoz pješaka-djeteta, rođenog 2014. godine u Sarajevu. Dijete je povrijedio vozač putničkog motornog vozila marke Fiat, M.T., rođen 1973. godine u Rogatici, nastanjen u Sarajevu.

U ovoj saobraćajnoj nezgodi teške tjelesne povrede (fraktura ručnog zgloba lijeve ruke) zadobilo je dijete, a istom je ljekarska pomoć ukazana u UKC u Sarajevu, gdje je zadržano na daljem liječenju.

"O prednjem je obaviješten dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, a uviđaj su obavili policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo i ovlašteni sudski vještak saobraćajne struke. Policijski službenici Odjeljenja za saobraćajne istrage nastavljaju rad na dokumentovanju navedene soabraćajne nezgode", navode iz policije.

Nažalost, isti dan oko 20 sati, na kolovozu ulice Bojnička, općina Ilidža, dogodila se saobraćajna nezgoda.

Tom prilikom došlo je do sudara putničkog motornog vozila marke “Mercedes”, reg. oznaka O53-E-734, kojim je upravljao vozač S.M., rođen 1997.godine u Sarajevu, gdje je i nastanjen i bicikla marke “Yazoo”, kojim je upravljalo maloljetno lice, nastanjeno u Sarajevu.

U ovoj saobraćajnoj nezgodi teške tjelesne povrede (fraktura lijeve ključne kosti i karlice) zadobilo je maloljetno lice, a ljekarska pomoć mu je ukazana od strane ekipe Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo, a potom u UKC u Sarajevu, gdje je na Klinici za ortopediju i traumatologiju zadržano na daljem liječenju.

I o ovom slučaju je obaviješten dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, a uviđaj su obavili policijski službenici Uprave policije MUP-a KS, kao i ovlašteni sudski vještaci saobraćajne i mašnske struke. 

A, onda sinoć, 3. juna, oko 21.15 sati, na kolovozu raskrsnice ulica Smaje Šikala-Bana Borića, općina Novi Grad Sarajevo, dogodila se saobraćajna nezgoda.

Tom prilikom došlo je do sudara putničkog motornog vozila marke VW Jetta, kojim je upravljao vozač A.S., rođen 2002. godine u Sarajevu, gdje je i nastanjen i bicikla marke Force, kojim je upravljalo maloljetno lice, nastanjeno u Sarajevu.

U ovoj saobraćajnoj nezgodi teške tjelesne povrede zadobilo je maloljetno lice, a ljekarska pomoć mu je ukazana od strane ekipe Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo, a potom u UKC u Sarajevu, nakon čega je upućeno na kućno liječenje.

"O prednjem je obaviješten dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, a uviđaj su obavili policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo i ovlašteni sudski vještak saobraćajne struke. Policijski službenici Odjeljenja za saobraćajne istrage nastavljaju rad na dokumentovanju pomenute soabraćajne nezgode", poručuju iz MUP-a.

Koji zakoni vrijede za vožnju bicikla u Federaciji?

Biciklom na javnom putu smije upravljati lice koje je navršilo 12 godina.

Vozač bicikla dužan je da se kreće što bliže desnoj ivici kolovoza, a ako postoji biciklistička staza, po biciklističkoj stazi i smije da se kreće samo po onim saobraćajnim površinama po kojima je kretanje takvim vozilima dozvoljeno.

Vozač bicikla naročito ne smije da:

1) ispušta upravljač iz ruku, osim kad najavljuje promjenu smjera kretanja,
2) sklanja noge sa pedala,
3) se pridržava za drugo vozilo,
4) vodi, vuče ili potiskuje druga vozila, odnosno životinje, osim da vuče priključno vozilo za bicikl,
5) dopusti da vozilo kojim upravlja bude vučeno ili potiskivano,
6) prevozi predmete koji mogu da ga ometaju tokom upravljanja,
7) upotrebljava na oba uha slušalice za audio-uređaje,
8) upotrebljava mobilni telefon.

Vozač bicikla može da prevozi druga lica samo ako na vozilu postoje posebna sjedišta i oslonci za noge.

Vozač bicikla u periodu od prvog sumraka do potpunog svanuća, kao i danju u slučaju smanjene vidljivosti, mora koristiti svjetloodbojni prsluk ili odgovarajuću retroreflektujuću opremu koja obezbjeđuje adekvatnu uočljivost vozača bicikla ili bicikla.

Na kolovozu puta zabranjeno je igranje, vožnja dječijim biciklom, romobilom, koturaljkama i slično, kao i sankanje, skijanje i drugo, osim ako je to posebno dozvoljeno.

Kazne variraju, zavisno od prekršaja, od 40 do 250 KM.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije