U svega sat dvije saobraćajne nesreće kod Livna: Automobilima udarili u konje

0
Fena
U svega sat dvije saobraćajne nesreće kod Livna: Automobilima udarili u konje
Foto: Fena / Konji na putu / Ilustracija

U livanjskim naseljima Zagoričani i Potočani koja se nalaze na dionici puta Livno – Tomislavgrad - Kupres, u petak su se dogodile dvije saobraćajne nesreće u kojima je uslijed udara vozila u konje pričinjena veća materijalna šteta.

Prema informaciji Ministarstva unutrašnjih poslova Livanjskog kantona, u petak od 20 do 21 sat, dva vozila - Mercedes i Touran, čiji su vozači s područja Tešnja, ispod naselja Potočani i Zagoričani su imali kontakt s konjima koji obitavaju na obližnjem području.

U obje nesreće nastupila je materijalna šteta na vozilima, dok su vozači i njihovi suputnici prošli bez ozbiljnih povreda. Konji uglavnom u ovakvim situacijama zadobiju povrede od kojih odmah ili naknadno uginu, naveli su iz MUP-a Livanjskog kantona.

Oglasili se iz policije nakon pucnjave u Sarajevu

Oglasili se iz policije nakon pucnjave u Sarajevu

U Sarajevu na cesti viđen konj: "Krenuo je na autoput, ali smo ga zaustavili"

U Sarajevu na cesti viđen konj: "Krenuo je na autoput, ali smo ga zaustavili"

Inače, konji, kojih na ovom dijelu ima više od 1.000, u manjim skupinama silaze s njihovog okupljališta podno planine Cincar do prijevoja Borova glava i dalje prema obližnjim livanjskim naseljima, odnosno na samu saobraćajnicu u potrazi za solju koju cestari posipaju.

Onog momenta kada grtalica prođe i baci sol po saobraćajnici, a najčešće je to ujutro i uvečer, uposlenici na održavanju cesta upozoravaju da tada postoji velika vjeravatnoća silaska konja na cestu te ako uz to još ima magle, čine veliku opasnost za vozače, a i za same njih je mogućnost povrijeđivanja velika.

Iz tog razloga, uposlenici preduzeća Ceste d.d. Mostar, odnosno Tehničke ispostave Livno, postavili su na putu Šujica - Livno na dva mjesta svjetlosnu saobraćajnu signalizaciju koja upozorava na moguću prisutnost divljih konja na navedenoj relaciji.

Prema podacima MUP-a Livanjskog kantona, u posljednjih osam godina dogodile su se 85 saobraćajne nesreće u kojima su sudionici bili vozila i konji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije