U policijskoj potjeri prevrnuo se Audi s migrantima

Fena
U policijskoj potjeri prevrnuo se Audi s migrantima

Radeći na sprečavanju krijumčarenja ljudi i suzbijanju ilegalnih migracija na istočnom dijelu granice Bosne i Hercegovine 26. septembra u 2.40 sati na putnoj komunikaciji Bijeljina – Tuzla došlo je do saobraćajne nesreće u kojoj je povrijeđeno osam ilegalnih migranata te oštećeno službeno vozilo Granične policije BiH i vozilo u kojem su krijumčareni migranti.

Do nesreće je došlo kada su pripadnici Granične policije BiH uz svjetlosna i zvučna upozorenja pokušali zaustaviti vozilo Audi A4 na pomenutoj saobraćajnici.

U pokušaju bijega, vozač Audija je u mjestu Banj Brdo udario u potporni zid i tom prilikom vozilo se prevrnulo na krov, dok je vozilo Granične policije BiH udarilo u bankinu pored puta.

U Audiju se nalazilo osam ilegalnih migranata koji su, u pratnji medicinara Hitne pomoći Tuzla i pripadnika Granične policije BiH, odvezeni u Univerzitetski klinički centar Tuzla radi ukazivanja medicinske pomoći i utvrđivanja stepena povreda, dok je vozač Audija pobjegao s mjesta nesreće.

Ilegalni migranti nisu posjedovali identifikacione dokumente, a u razgovoru sa pripadnicima Granične policije BiH izjavili su da dolaze iz Iraka.

Prije saobraćajne nesreće, vozača Audija pokušali su zaustaviti i pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske u Ugljeviku, a potom u Loparama, ali se on nije zaustavio nego nastavio bijeg u pravcu Tuzlanskog kantona.

U ovoj saobraćajnoj nesreći nije bilo povrijeđenih pripadnika Granične policije BiH, saopćeno je iz te policijske agencije.

U saopćenju se navodi kako sve to svjedoči da su pripadnici Granične policije BiH u obavljanju službenih zadaća izloženi svakodnevnim opasnostima.

"Opredijeljenost GPBiH je permanentna zaštita državne granice i borba protiv prekograničnog kriminala i ilegalnih migracija na svim dijelovima državne granice, naročito na istočnom dijelu bh. granice gdje je najveći migracijski pritisak. Vrlo često, u obavljanju tih službenih zadaća pripadnici Granične policije BiH izlažu opasnosti svoje živote i materijalno-tehnička sredstva", izjavio je direktor Granične policije BiH Zoran Galić, pohvalivši dosadašnji rad pripadnika Granične policije u sprečavanju svih oblika prekograničnog kriminala.

U cilju sprečavanja krijumčarenja navedenih migranata, pomoć Graničnoj policiji BiH pružili su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Uviđaj mjesta saobraćajne nesreće obavili su pripadnici MUP-a TK, a o događaju su obaviješteni Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona i Tužilaštvo BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije