Tuzlanska policija o navodima pokušaja otmice djece: Evo šta smo otkrili

0
Radiosarajevo.ba
Tuzlanska policija o navodima pokušaja otmice djece: Evo šta smo otkrili
Foto: MUP TK / Ilustracija

Na društvenim mrežama su se pojavili navodni snimci jedne žene u blizini Druge osnovne škola u Živinicama za koju se "sumnjalo da je pokušala vrbovati djecu".

Službenici ove osnovne škole upozorili su roditelje i pozvali ih na maskimalan oprez kada su ovakve stvari u pitanju, a sada se o cijelom slučaju oglasio i MUP TK-a.

"S obzirom na to da su u proteklom periodu, uglavnom na društvenim mrežama, plasirane informacije o navodnim pokušajima otmica djece na području Tuzlanskog kantona koje su izazvale zabrinutost i uznemirenost svih građana, a naročito roditelja i djece, želimo obavijestiti javnost da je Uprava policije MUP TK-a poduzela sve potrebne mjere i radnje kako bi detaljno istražila i provjerila sve događaje (uključujući i one koje nisu formalno prijavljeni policiji), te da ni u jednom slučaju nije potvrđeno da se radi o stvarnom pokušaju otmice djece.

Podcast s Tomom: Almir Kurt Kugla – raznolikost talenata i životnih pustolovina

Podcast s Tomom: Almir Kurt Kugla – raznolikost talenata i životnih pustolovina

Škola u Živinicama upozorila roditelje: "Nepoznata žena vrbuje djecu, zaprijetila da će opet doći"

Škola u Živinicama upozorila roditelje: "Nepoznata žena vrbuje djecu, zaprijetila da će opet doći"

Imajući u vidu naprijed navedeno, u cilju istinitog informisanja javnosti, ističemo da kada je riječ o prijavi iz Tuzle zaprimljenoj dana 9. septembra 2022. godine službenici policije su, u okviru istrage, ostvarili uvid u raspoloživi snimak video nadzora koji pokriva ulicu Donje brdo i veći dio ulice Mehmeda Šerbića, a čijim je detaljnim pregledom utvrđeno kako nije došlo do kontakta djeteta, ni s drugim osobama, niti sa vozilima, čime bi se mogli potvrditi navodi prijave.

Takođe, kada je riječ o pisanju po društvenim mrežama dana 4. oktobra 2022. godine u vezi događaja ispred Druge osnovne škole u Živinicama, obavještavamo javnost da su službenici policije za događaj saznali posredno, te poduzeli sve potrebne mjere u cilju rasvjetljavanja okolnosti događaja (identifikovane su, pronađene i saslušane sve osobe koje mogu imati informacije, te je izvršen uvid u snimak nadzorne kamere) nakon čega je utvrđeno da se radi o nesporazumu. Naime, osoba sa snimaka koji se pojavio na društvenim mrežama je u rodbinskoj vezi sa djevojčicom iz iste škole koju nije vidjela određeni vremenski period, tako da je nenamjerno prišla drugoj djevojčici (koja se uznemirila).

S tim u vezi, pozivamo sve one koji imaju saznanja o događajima ili nezakonitim radnjama, da navedeno prvo prijave policiji, a ne da putem društvenih mreža bespotrebno šire paniku i strah među građanima. Policijski službenici svakoj prijavi pristupaju na krajnje odgovoran i profesionalan način, te poduzimaju sve neophodne mjere na utvrđivanju okolnosti događaja, koristeći pri tome sve raspoložive resurse, kako bi se u što kraćem roku provjerili i utvrdili navodi svake pojedinačne prijave i rasvijetlili događaj u cilju lične sigurnosti svih građana, a posebno najosjetljivije kategorije društva - djece", poručili su iz MUP-a Tuzlanskog kantona.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije