Tuzla: Radnici kafane krali podatke s kreditnih kartica, troje uhapšenih

Radiosarajevo.ba
Tuzla: Radnici kafane krali podatke s kreditnih kartica, troje uhapšenih

Pripadnici Odjela za borbu protiv privrednog kriminala uhapsili su jučer Adnana Alibašića iz Lukavca te Almira Jusufovića i Mirelu Arapović iz Tuzle, koji su u proteklih nekoliko mjeseci učestvovali u računarskim prevarama tako što su putem interneta (e-trgovina) plaćali robu karticama bezgotovinskog plaćanja čiji su vlasnici državljani Hrvatske i Austrije.

Troje uhapšenih koji su saslušani u MUP-u TK nanijeli su tako štetu od oko 18.000 maraka nekolicini građana ovih dviju zemalja. Trio koji je počinio ovo krivično djelo uhapšen je nakon više prijava banke zbog neautoriziranog plaćanja robe putem interneta.

Priprema za ovaj sofisticirani kriminal imala je itekako dobru podlogu, a prema načinu izvršenja krivičnog djela, vidljivo je da su tri uhapšene osobe dobro osmislile plan krađe novca putem internet-kupovine. Naime, Alibašić, Jusufović i Arapović radili su u jednom ugostiteljskom objektu, gdje su, iskoristivši nepažnju kupaca koji su posjećivali taj objekt, prepisivali sve bitne podatke s njihovih kartica.

„Oni su u dogovoru, nakon što im kupci povjere svoje kartice, prepisivali kompletan sadržaj, serijske, zaštitne i druge brojeve, a nakon toga su odlazili u internet-klubove i pod lažnim identitetom kupovali robu preko interneta. Sva roba isporučivana im je na područje općine Tuzla“, saznaje Avaz u MUP-u TK.

Odjel za borbu protiv privrednog kriminala i korupcije u posljednje vrijeme sve češće bilježi prijave sve složenijeg načina izvršenja krivičnih dijela računarske prevare te kupovinom robe preko interneta na tuđi račun.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije