Tužilaštvo traži pritvor za uhapšene u akciji "Drama"

Radiosarajevo.ba
Tužilaštvo traži pritvor za uhapšene u akciji "Drama"
Foto: SIPA / Akcija "Damar"
Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, nakon ispitivanja osumnjičenih, uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora u trajanju od 30 dana, za uhapšene u akciji "Damar".

Nakon ispitivanja osumnjičenih, postupajući tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH, uputio je prema Sudu BiH, prijedlog za određivanje mjere pritvora kojim su obuhvaćeni osumnjičeni:

Simić Zoran, rođen 1972. godine u Austriji, nastanjen u Bijeljini, državljanin BiH i R Srbije,

Zirojević Momčilo, zv."Momo", rođen 1960. u Gacku, nastanjen u Bijeljini, državljanin BiH

Vukosavljević Milutin, zv."Majstor", rođen 1961. godine u Smederevskoj Palanci, državljanin R Srbije

 Navedeni osumnjičeni lišeni su slobode u akciji kodnog naziva "Damar", koju su po nalogu Tužiteljstva BiH na području Bijeljine i okoline proveli policijski djelatnici SIPA i MUP-a RS.

 U akciji je otkrivena plantaža sa specijalnim klimatskim i tehničkim uvjetima za uzgoj opojne droge marihuana-"skunk", sa visokim udjelom opojne supstance THC.

 Osumnjičeni su pod istragom i terete se da su kao organizirana kriminalna skupina, vršili uzgoj i proizvodnju opojne droge marihuana-"skunk", sa namjerom krijumčarenja opojne droge na ilegalno narko-tržište Republike Austrije, gdje se navedena opojna droga prodaje po cijeni od oko 3400 eura po kilogramu.

 U ovom predmetu je ostvarena značajna suradnja sa partnerskim agencijama Republike Austrije.

Osumnjičeni se terete za kazneno djelo organiziranog kriminala iz članka 250. KZ BiH i neovlaštenog prometa opojnih droga iz članka 195. KZ BiH.

Mjera pritvora predložena je zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenih, opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, te da bi mogli ponovo počiniti kazneno djelo ili dovršiti započeto.

 Prijedlog za određivanje pritvora upućen je Sudu BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije