Tužilaštvo KS se oglasilo nakon osuda iz Sindikata policije

1
Radiosarajevo.ba
Tužilaštvo KS se oglasilo nakon osuda iz Sindikata policije
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Ilustracija

Iz Tužilaštva Kantona Sarajevo reagirali su nakon saopćenja Sindikata policije MUP KS kojim se traži osuda ovog tužilaštva zbog načina vođenja istrage povodom ranjavanja M.S. od strane policijskog službenika, u prostorijama NLB banke prije dva dana u Sarajevu.

Ured glavne kantonalne tužiteljice obavijestio je da je profesionalno provedena istraga najbolja zaštita svih građana pa tako i policijskih službenika.

"Sve potrebne radnje od uviđaja pa nadalje su poduzete s ciljem da se utvrdi šta se desilo. Procjena postupajućeg tužioca koji rukovodi uviđajam da ispita sudionika u događaju u svojstvu osumnjičenog ili svjedoka ne prejudicira ishod postupka. Prema policijskom službeniku koji je učestvovao u događaju je postupano u skladu sa pravilima struke. Tužilaštvo Kantona Sarajevo u saradnji s Federalnom upravom policije intenzivno provodi radnje dokazivanja, saslušanja  svjedoka, pribavljanje materijalnih dokaza uključujući i snimka video nadzora u banci, utvrđivanje stepena tjelesnih povreda kod teško povrijeđenog M.S. i drugo.

Tek će se analizom svih prikupljenih dokaza moći utvrditi da li je upotreba vatrenog oružja od strane policijskog službenika bila zakonita ili je eventualno došlo do prekoračenja granica nužne odbrane, te će tužilačka odluka biti zasnovana na ocjeni svih dokaza. Podsjećamo da  oštećeni, optuženi i druge zainteresovane stranke redovno u medijima prejudiciraju ishode istraga i komentarišu postupke koji su u toku, dok se od policijskih službenika očekuje da se pridržavaju svojih etičkih kodeksa i zakona i ne iznose subjektivne stavove o predmetima i tako podrivaju povjerenje građana u Tužilaštvo.

Na kraju, Tužilaštvo je organ koji radi u skladu sa principima nezavisnosti, jednakosti i nepristrasnosti, te svoje odluke donosi u skladu sa dokazima i zakonom. Nikad nije bilo niti će biti prepreka policijskim službenicima da zakonito obavljaju svoje odgovorne zadatke koji su im povjereni. U tome im Tužilaštvo daje i uvijek će davati svoju punu podršku", saopćeno je iz Tužilaštva KS.

Podsjetimo, iz Sindikata policije naveli su da saznanje da je postupajući tužilac Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, njihovog kolegu ispitao u svojstvu osumnjičenog, odnosno, istog htio lišiti slobode, nešto je što zaslužuje svaku osudu i takav postupak izaziva prezir među našim kolegama. 

"Naime, želimo jasno naglasiti da mi nismo, niti želimo biti izvan zakona, ali cjelokupan događaj i sve ono što je prethodilo upotrebi sile - službenog vatrenog oružja, što je uradio naš kolega, ukazuje na to da su bili ispunjeni zakonom propisani uslovi da se upotrijebi zakonom dozvoljena smrtonosna sila i da je naš kolega profesionalno, od sebe i drugih građana, odbio protivpravni napad osobe koja nije prezala da napadne raspoloživim oštrim predmetom", naveli su, između ostalog, u saopćenju.

Naveli su i da, ako nadležni organi Sindikata donesu odluku, održat će i proteste ispred zgrade Kantonalnog tužilaštva, te će pozvati građane da im se pridruže.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije