Tužilaštvo BiH o užasu u Sarajevu: Radi se o osjetljivom slučaju

1
Radiosarajevo.ba
Tužilaštvo BiH o užasu u Sarajevu: Radi se o osjetljivom slučaju
FOTO: Radiosarajevo.ba / Imigracioni kamp "Blažuj", policija (Arhiv)

Tužitelj iz Odsjeka za borbu protiv trgovine ljudima i ilegalnih migracija u Tužilaštvu BiH koordinirao je rad i aktivnosti pripadnika Granične policije BiH i Službe za poslove sa strancima BiH, u svezi lociranja i hapšenja osumnjičenih osoba za krivična djela međunarodne trgovine ljudima, kao i pružanja zaštite žrtvama.

"Radi se o vrlo osjetljivom predmetu u kojem su identificirane žrtve malodobne osobe iz migrantske populacije, koje borave u BiH i koje su zbog situacije u kojoj se nalaze posebno ugrožene, te su po instrukciji postupajućeg tužitelja, smještene u odgovarajuće objekte za pružanje zaštite žrtvama, gdje će im se pružiti adekvatna zaštita", saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Osumnjičeni počinitelji također su iz migrantske populacije koja boravi u BiH.

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Istraga se nastavlja

"Postupajući tužitelj će nakon provedenih istražnih radnji i ispitivanja osumnjičenih donijeti odluku o daljim aktivnostima prema osumnjičenim osobama. Istraga se intenzivno nastavlja, sa ciljem utvrđivanja svih okolnosti povezanih sa izvršenjem ovog teškog kaznenog djela iz oblasti trgovine ljudima", navodi se u saopćenju Tužilaštva BiH.

Podsjetimo, pripadnici Središnjeg istražnog ureda Granične policije BiH su, zajedno s Jedinicom za podršku i kontrolu Istok i Službom za poslove sa strancima, došli do saznanja da je više osoba, državljana Pakistana, na štetu drugih maloljetnih osoba koje se nalaze u prihvatnom centru u Blažuju, počinilo krivično djelo međunarodna trgovina ljudima, seksualnom eksploatacijom.

Granični policajci su 26. januara u prihvatnim centrima za migrante locirali, a zatim i izvršili privođenje dvije osobe, državljani Pakistana, iz reda migrantske populacije, do službenih prostorija Granične policije BiH.

Pronađene žrtve

Nakon završetka planiranih mjera i radnji, privedene osobe će biti stavljene pod nadzor u imigracijski centar, do druge odluke postupajućeg tužitelja Tužiteljstva BiH.

Također, pronađene su maloljetne osobe, potencijalne žrtve krivičnog djela trgovina ljudima, koje će biti smještene u sigurnu kuću do okončanja postupka", saopćeno je iz GP BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije