Tri dana u Doboju: Pod dejstvom alkohola vozilom upravljala 104 vozača

Radiosarajevo.ba
Tri dana u Doboju: Pod dejstvom alkohola vozilom upravljala 104 vozača

"U cilju poboljšanja ukupnog stanja bezbjednosti saobraćaja, policijski službenici Policijske uprave Doboj su u periodu od 15. do 18. 8. 2019. godine, na području koje operativno pokriva Policijska uprava Doboj, realizovali akciju pojačane kontrole učesnika u saobraćaju usmjerenu na kontrolu brzine kretanja vozila i kontrolu vozača pod dejstvom alkohola, opojnih droga i psihoaktivnih lijekova koji se ne smiju upotrebljavati prije i za vrijeme vožnje", saopćeno je iz PU Doboj.

Tokom akcije kontrolisan je 1171 učesnik u saobraćaju prilikom čega je 305 vozača prekoračilo brzinu kretanja motornih vozila.

"U navedenom periodu alkotestirano je 750 učesnika u saobraćaju. Zbog vožnje u alkoholisanom stanju iz saobraćaja su isključena i sankcionisana 104 vozača. Alkotestiranjem kod pet vozača utvrđeno je prisustvo alkohola u organizmu od 0,01 do 0,30 g/kg, kod 55 vozača utvrđeno je prisustvo alkohola u organizmu od 0,31 do 0,80 g/kg, dok je kod 31 vozača utvrđeno prisustvo alkohola u organizmu od 0,81 do 1,50 g/kg. Trinaest vozača je lišeno slobode, od čega je kod deset utvrđeno prisustvo alkohola u organizmu od preko 1,5 g/kg, a tri vozača su odbila da se podvrgnu alkotestiranju", saopćeno je iz PU Doboj.

Od ukupnog broja sankcionisanih, prisustvo alkohola u organizmu utvrđeno je kod devet mladih vozača odnosno vozača mlađih od 21 godinu starosti ili s manje od tri godine vozačkog iskustva. Sedam vozača je odbilo da se potvrgnu ispitivanju na prisustvo opojnih droga ili lijekova koji se ne smiju upotrebljavati prije i za vrijeme vožnje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije