! / Tragedija na Kupresu: Poznat identitet poginulih deminera

25. 08. 2019. u 20:15:00 Radiosarajevo.ba

Shares:4

Demineri Savo Kalajdžić (42) i Slaviša Ključo (52) sa Pala poginuli su, a njihov kolega Radomir Cerović (35) je povrijeđen u nesreći koja se desila danas ujutro prilikom pokušaja uklanjanja mine na veoma nepristupačnom terenu na području Donjih Mušića, kod Kupresa, gdje su bile dvije vrste mina, pišu Nezavisne novine.

Policija je danas tokom dana uspjela da se probije do nepristupačnog terena i tijela stradalih i da uradi uviđaj kako bi se utvrdilo na koji način je došlo do nesreće.

Kako se saznaje, povrijeđeni deminer je prevezen u bolnicu u Livnu, operisan je i nije bio životno ugrožen.

Tragedija se, prema dosadašnjim informacijama, desila oko 8.00 sati, dok su demineri čistili prostor i pravili zaštitu oko uočenih mina PMR-3. Stradali demineri, kao i njihov povrijeđeni kolega, radili su za Udruženje "Pazi, mine" iz Viteza, koje u saradnji s humanitarnom organizacijom "Pro Vita" iz Mostara radi na projektu deminiranja "Malovan".

Prema riječima Davora Kolende, analitičara protiv-minske akcije i direktora Centra za humanitarno razoružanje iz Mostara, nastradali demineri su bili uposlenici nevladine organizacije "Pazi, mine", koja je izvodila radove za potrebe "Šumarije Kupres" .

"Projekat traje od prošle godine i na njemu je predviđeno da se nađe oko 1.350 mina, a dosad je nađeno preko 700 mina i preko 500 neeksplodiranih ubojitih sredstava", rekao je Kolenda.

Prema njegovim riječima, poginuli demineri pronašli su minu PMR-3 specijalne izvedbe s posebnim upaljačem, koji je puno osjetljiviji nego kod ostalih resprskavajućim mina.

 

NEMA KOMENTARA