Švicarska policija uhapsila državljane BiH

1
Radiosarajevo.ba
Švicarska policija uhapsila državljane BiH
Valentin Flauraud / Policija / Ilustracija

Švicarska policija uhapsila je 12 osoba, među njima i državljane BiH, zbog organizacije i učešća u ilegalnim utrkama automobila u okolici Ciriha, gdje su se kretali brzinom od skoro 300 kilometara na sat.

Grupa je optužena za široki spektar saobraćajnih prekršaja prekoračenja brzine oko najvećeg švicarskog grada u "moćnim, sportski dorađenim automobilima", piše Euronews.

Tužioci kažu da je zabilježeno da su se neka vozila kretala autoputem brzinom do 287 km/h i gotovo 200 km/h van naseljenih područja. Policija je također rekla da su osumnjičeni održavali "razne ilegalne utrke na javnim putevima".

Švicarske autoceste imaju ograničenje brzine od 120 km/h, dok su brzine ograničene na 80 km/h izvan naseljenih mjesta i 50 km/h unutar naseljenih područja.

U sklopu akcije je privedeno jedanaest muškaraca i jedna žena, svi u dobi između 24 i 40 godina, uključujući državljane Švicarske, Italije, Republike Sjeverne Makedonije, Srbije i Bosne i Hercegovine.

Hapšenja su uslijedila nakon dugotrajne istrage policije i javnog tužilaštva u Cirihu. Vlasti su krajem aprila izvršile koordinirane pretrage na raznim lokacijama kuća u Cirihu, a zaplijenile su i niz automobila.

"Državno tužilaštvo u Cirihu otvorilo je krivični postupak zbog prekoračenja brzine u svim slučajevima", navodi se u saopćenju policije.

Istrage protiv osumnjičenih započele su u januaru 2019. godine nakon što je prethodna protubrzinska akcija rezultirala hapšenjem 21 osobe u Thurgauu, St. Gallenu i Cirihu.

Tužioci su također zatražili da se četvorica uhapšenih osumnjičenih zadrže u istražnom zatvoru. Prema švicarskom zakonu, osumnjičeni se smatraju nevinima dok se ne provede sudski postupak i dok ne bude donesena konačna presuda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije