Spriječen nelegalni uvoz parfema vrijednih 1,5 milion KM

Radiosarajevo.ba
Spriječen nelegalni uvoz parfema vrijednih 1,5 milion KM

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIOBIH) u Sarajevu su privremeno oduzeli 21.984 komada raznih parfema svjetski poznatih proizvođača. Parfemi, koji su se pokušali prokrijumčariti na tržište BiH, procjenjuju se na tržišnu vrijednost u iznosu od 1.500.000 KM.

Iz UIOBiH pojašljavaju da je obveznik iz Sarajeva prijavio za uvozno carinjenje pošiljku u kojoj su bili prijavljeni dezodoransi kineskog porijekla u pojedinačnoj vrijednosti od 0,71 euro po komadu.  Detaljnim pregledom pošiljke službenici Uprave za indirektno oporezivanje, umjesto prijavljenih dezodoransa otkrili su više od osam tona raznih parfema, svjetski poznatih proizvođača.

„Na ovaj način spriječen je nezakoniti uvoz kozmetičkih preparata u Bosnu i Hercegovinu. Budući da se radi o najpoznatijim i atraktivnim parfemima, procjenjuje se da je njihava vrijednost na tržištu BiH između 50 i 100 KM po komadu. Svi parfemi su porijeklom iz Francuske, Italije, Velike Britanije i SAD-a“, navode iz UIO.

Roba je privremeno oduzeta, a protiv odgovorne osobe i pravnog subjekta pokrenuti su prekršajni postupci pred nadležnim sudom, a službenici UIO provode dodatne istražne radnje, piše Fena. Ukoliko se utvrde elementi krivične odgovornosti, UIO će pripremi izvješataj o postojanju osnova sumnje da je počinjeno neko od krivičnih djela iz oblasti indirektnih poreza i isti proslijediti Tužilaštvu BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije