Skandal u BiH: Kćerka policijskog inspektora osumnjičena da je rukovodila švercom droge

2
Radiosarajevo.ba
Skandal u BiH: Kćerka policijskog inspektora osumnjičena da je rukovodila švercom droge
Foto: Radio Brčko / Ilustracija (na slici nije događaj opisan u tekstu)

Kćerki policijskog inspektora, koja je uhapšena u akciji "Dama" I. R. (25) zbog prodaje marihuane, amfetamina i ekstazija, produžen je pritvor.

Ona je uhapšena prošli mjesec, a pritvor joj je produžen zbog opasnosti da će uticajem na svjedoke ometati krivični postupak i da će ponoviti krivično djelo.

Osumnjičenoj za neovlašteni promet opojnih droga, na prijedlog Tužilaštva Brčko distrikta pritvor je produžen za dva mjeseca.

Žetva očarala Sarajevo: Na sceni NPS izveden balet kojim je sve počelo prije 74 godine

Žetva očarala Sarajevo: Na sceni NPS izveden balet kojim je sve počelo prije 74 godine

Tužilaštvo i Policija Brčko distrikta izveli su 16. januara operativnu akciju koja je rezultirala razbijanjem organizovane grupe za promet opojnih droga, a kojom je rukovodila upravo I. R.

Uhapšeni članovi ove grupe su nakon policijskog i tužilačkog zadržavanja pušteni da se brane sa slobode, dok je za I.R. Tužilaštvo predložilo određivanje pritvora. Kako je obrazloženo, ona je s ciljem sticanja finansijske koristi organizovala grupu za nabavku, prodaju, predaju, prevoz, držanje i posredovanje u kupoprodaji opojnih droga kanabis sativa L, amfetamin speed i MDMA extasy.

"Tako organizovana grupa na ovom području djelovala je od kraja januara 2023. godine do dana hapšenja, neovlašteno prometujući više od dva kg marihuane, više od pet kg amfetamina i neutvrđenu količinu tableta MDMA extasy", saopćeno je danas, 16. februara, iz Tužilaštva.

Užas u BiH: Policajac omogućavao kćerki da prodaje drogu - pomogao mu i kolega?!

Užas u BiH: Policajac omogućavao kćerki da prodaje drogu - pomogao mu i kolega?!

Kako su naveli, osumnjičena može izjaviti žalbu na ovu odluku, a u međuvremenu Tužilaštvo nastavlja istragu usmjerenu na dokazivanje krivičnih djela neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga

Inače, u nastavku akcije "Dama" istražne aktivnosti proširene su i na policijske inspektore Igora Ristića (49) oca osumnjičene, kao i na njegovog kolegu Semira Denića (48), koji su dan poslije uhapšeni zbog sumnje da su počinili krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlaštenja.

Njih dvojicu sumnjiče da su tokom 2022. i 2023. godine, znajući da se A.T. i Ristićeva kćerka I.R. bave neovlaštenim prometom opojnih droga, iskoristili službeni položaj kako bi im pribavili korist. Sumnja se da su u više navrata zahtijevali i primili novac da ne preduzmu službene radnje otkrivanja i gonjenja osoba koje se bave neovlaštenim prometom opojnih droga.

"Pošto je po žalbi Tužilaštva, Apelacioni sud ukinuo odluku kojom je niži sud prvobitno odbio pritvoriti osumnjičene, Osnovni sud otklonio je ranije propuste odredivši im pritvor od jednog mjeseca. Njima je pritvor pravosnažno određen usljed bojazni da bi utjecajem na svjedoke mogli ometati krivični postupak", navode iz Tužilaštva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije