Sjećate li se radnika bh. pumpe koji je snimao i ismijavao mladića koji se poslije ubio: Optužen je

0
Radiosarajevo.ba
Sjećate li se radnika bh. pumpe koji je snimao i ismijavao mladića koji se poslije ubio: Optužen je
Foto: BIRN / Okružni sud Banja Luka / Ilustracija

Osnovni sud u Banjoj Luci potvrdio je optužnicu protiv radnika benzinske pumpe Veljka Trišića (45) iz Laktaša koji je snimao i ismijavao Mladena Dulića (22), mladića iz Laktaša i proširio snimak društvenim mrežama, nakon čega je mladić doživio veliku duševnu bol što je rezultiralo samoubistvom.

Okružno javno tužilaštvo Banja Luka podiglo je optužnicu protiv Trišića zbog krivičnog djela zlostavljanje, mučenje i drugo neljudsko i ponižavajuće postupanje.

Prema navodima optužnice, 26. oktobra 2022.godine, na benzinskoj pumpi u Laktašima, nakon što se oštećeni interesovao za posao kod optuženog, koji je bio radnik benzinske pumpe, on mu je, svjestan da je oštećeni mlađa osoba, bez životnog iskustva i osoba sniženih intelektualnih sposobnosti, ponudio običan list papira uvjeravajući ga da popunjava prijavu za posao.

Nova tragedija na bh. cestama: Jedna osoba poginula u saobraćajnoj nesreći

Nova tragedija na bh. cestama: Jedna osoba poginula u saobraćajnoj nesreći

"Uključio je kameru na svom mobilnom telefonu kako bi zabilježio cijeli tok popunjavanja navodne prijave za posao, te mu postavljao pitanja koja nisu u vezi sa poslom s ciljem ismijavanja, te prema oštećenom postupao na način kojim se vrijeđa ljudsko dostojansvo", navodi se u optužnici.

Dodaje se da je, nakon što je sačinio takav snimak, optuženi sa ciljem ismijavanja oštećenog, proslijedio putem Vibera svojim radnim kolegama svjestan da će na takav način povrijediti dostojanstvo oštećenog što je i htio i da će takav snimak dospijeti do šire javnosti pa i do oštećenog.

"Kada je oštećeni od svojih poznanika saznao da je navedeni snimak objavljen na društvenim mrežama isti je doživio veliku duševnu bol zbog povrede ličnosti i narušavanja dostojanstva usljed čega je 28. oktobra 2022. godine sebi oduzeo život vješanjem u pomoćnom objektu porodične kuće u Laktašima", piše u optužnici.

Ističe se da je optuženo postupao prema drugom na način kojim se vrijeđa ljudsko dostojanstvo i tako počinio krivično djelo zlostavljanje, mučenje, i drugo neljudsko i ponižavajuće postupanje, pišu Nezavisne.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije