SIPA uhapsila državnog zastupnika Envera Bijedića i njegove saradnike

3
Radiosarajevo.ba
SIPA uhapsila državnog zastupnika Envera Bijedića i njegove saradnike
Foto: SD BiH / Enver Bijedić

Državni zastupnik i predsjednik Socijaldemokrata BiH Enver Bijedić uhapšen je jutros u Tuzli, saznaje Istraga.ba.

Osim Bijedićevih stanova u Tuzli, pripadnici SIPA-e pretresaju još najmanje pet lokacija u Banovićima  i Gračanici.

Izdat je nalog za hapšenje ukupno šest osoba.

Akcija se provodi po naredbi Kantonalnog tužilaštva Tuzla.

Istraga.ba saznaje da su među osumnjičenima, osim državnog zastupnika Bijedića, još i kadrovi Socijaldemokrata Aziz Čačković, Amir Tursunović, Amir Sušić te privatni poduzetnici Dženan i Atif Mujkić.

Svi oni su povezani sa sklapanjem štetnih ugovora u Rudniku soli Tuzla. Jedan od ugovora koj je pod lupom istražitelja je i onaj koji je potpisan 12. februara ove godine, a koji se odnosi na bušenje i opremanje usmjerenih istražno-eksploatacionih bušotina.

U pitanju je investicija vrijedna 5,5 miliona maraka.

Ovaj posao je dodijeljen firmi MINING & DRILLING d.o.o. Gračanica koja je osnovana u julu 2018. godine i koja je do kraja 2019. godine imala samo jednog zaposlenog radnika i ukupni prihod u iznosu od 220 hiljada. Suvlasnik te firme je osumnjičeni Atif Mujkić dok je prokurist njegov sin Dženan.

“To je prvi put da je domaća kompanija dobila taj posao. Mi smo dugo prisutni u Rudniku soli, ali smo radili u saradnji sa stranim kompanijama. Nismo bili opremljeni, nije bilo dovoljno snage da bi to mogli sami obavljati” rekao je Dženan Mujkić, prokurist MINING & DRILLING d.o.o. Gračanica prilikom prošlosedmičnog potpisivanja ovog ugovora.

"Nekoliko osoba će, najvjerovatnije, biti privedeno. Pretres je u toku, a akcija je vezana za određene radnje u vezi tendera u Rudniku Soli. Akcija se izvodi na više lokacija u Tuzli i Gračanici. Nakon svih istražnih radnji, danas ćemo imati i konferenciju za medije gdje ćemo iznijeti više detalja", kazao je Admir Arnautović, stručni savjetnik za odnose s javnošću Kantonalnog tuzilaštva Tuzlanskog kantona, za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije