SIPA u Sarajevu provodi akciju 'Hijena': Ima uhapšenih, u akciji učestvovali i agenti OSA-e

0
Radiosarajevo.ba
SIPA u Sarajevu provodi akciju 'Hijena': Ima uhapšenih, u akciji učestvovali i agenti OSA-e
Foto: SIPA / Ilustracija (na slici nije događaj opisan u tekstu)

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su, 9. februara, u sklopu operativne akcije "Hijena", na području Sarajeva realizovali pretrese na tri lokacije.

Kako se doznaje, tom su prilikom pronađeni predmeti koji mogu poslužiti kao dokazi u daljem toku krivičnog postupka, i to: oko 130 grama opojne droge kokain, digitalna vaga za precizno mjerenje težine opojne droge, više mobilnih telefona, računara i drugih elektronskih uređaja za pohranjivanje podataka, dokumentacija u vezi kupovine nekretnina i drugi materijalni dokazi.

Četiri lica su lišena slobode zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivična djela "Organizovani kriminal" u vezi sa krivičnim djelima "Neovlašten promet opojnom drogom", "Neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne upotrebe", "Pranje novca" iz Krivičnog zakona BiH, te "Nanošenje teških tjelesnih povreda" i "Oštećenje tuđe stvari" iz Krivičnog zakona FBiH.

Dva muškarca pretukla policajca prilikom hapšeja: Jedan uspio pobjeći

Dva muškarca pretukla policajca prilikom hapšeja: Jedan uspio pobjeći

"Pretresi su izvršeni po naredbi Suda BiH i pod nadzorom Tužilaštva BiH, a u saradnji sa Obavještajno-sigurnosnom agencijom BiH, MUP-om Republike Srpske, MUP-om Kantona Sarajevo, MUP-om Zeničko-dobojskog Kantona i Federalnom upravom policije", navode iz SIPA-e.

Radi se o predmetu u kojem policijski službenici SIPA-e u koordinaciji sa Tužilaštvom BiH već duži period rade na dokumentovanju naprijed navedenih krivičnih djela, a koja saznanja su dobijena analizom kriptozaštićenih aplikacija Anom i Sky. U navedenom predmetu ostvarena je saradnja sa policijskim organima Kraljevine Španije i Kraljevine Švedske.

Lica lišena slobode, nakon kriminalističke obrade i ispitivanja u službenim prostorijama Državne agencije za istrage i zaštitu, biće predata u dalju nadležnost Tužilaštva BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije