SIPA provela akciju "Kamen": Uhapšene četiri osobe, godinama rasturali drogu u BiH - ovo su detalji

0
Radiosarajevo.ba
SIPA provela akciju "Kamen": Uhapšene četiri osobe, godinama rasturali drogu u BiH - ovo su detalji
Foto: SIPA / SIPA / Ilustracija

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu ( SIPA) su danas, 17. maja 2023, na području Zeničko-dobojskog kantona, Srednjobosanskog kantona, Unsko-sanskog kantona i grada Banja Luka realizovali operativnu akciju kodnog naziva "Kamen".

Pretresi stambenih i poslovnih prostorija kao i pokretnih stvari, su izvršeni na jedanaest lokacija koje su u vlasništvu osumnjičenih lica, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična djela "Organizovani kriminal" iz člana 250. u vezi sa krivičnim djelima "Neovlašten promet opojnim drogama" iz člana 195, "Neovlašten promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne namjene" iz člana 193. i "Pranje novca" iz člana 209. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Slobode su lišena četiri lica, koja su sprovedena u prostorije SIPA-e radi kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenog.

Argeta već nekoliko godina drži titulu mesne i riblje paštete broj 1 u Evropi

Argeta već nekoliko godina drži titulu mesne i riblje paštete broj 1 u Evropi

Prilikom pretresa otkrivena je i privremeno oduzeta dva kilograma opojne droge skank, jedno putničko motorno vozilo, pištolj sa pripadajućom municijom, mobilni telefoni kao i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz da su počinjena naprijed navedena krivična djela.

Operativna akcija "Kamen" realizovana je po nalogu Suda Bosne i Hercegovie, pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine u saradnji sa policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova kantona Sarajevo, Zeničko dobojskog kantona, Unsko sanskog kantona, Srednjobosanskog kantona kao i Ministarstvom unutrašnjih poslova RS.

Akcija 'Golub' na području Istočne Ilidže: Uhapšen Crnogorac zbog droge

Akcija 'Golub' na području Istočne Ilidže: Uhapšen Crnogorac zbog droge

Višegodišnjim radom policijskih službenika SIPA-e u ovom predmetu prikupljeni su dokazi da su osumnjičena lica u periodu od 2019. godine do danas izvršila isporuke većih količina opojne droge i to oko 300 kilograma opojne droge spid, više od 100 kilograma opojne droge skank, 20 kilograma smjese za povećanje količine mase za opojnu drogu spid, 42 litra amfetaminskog ulja kao i četiri veće kese opojne droge ekstazi (od po kilogram) i 50 komada različitog vatrenog oružja (automatske puške i pištolji različitih marki i kalibra).

Isporuke opojnih droga i vatrenog oružja su vršene kako iz Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju tako i iz Evropske unije u Bosnu i Hercegovinu, čija vrijednost se izražava u višemilionskim iznosima.

U navedenom predmetu je ostvarena međunarodna saradnja sa policijskim službenicima USKOK-a Republike Hrvatske. Takođe, pribavljene su i komunikacije preko Sky aplikacije i provedene i druge istražne mjere i radnje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije