Sestra ubijenog dječaka u Domu na Bjelavama

Radiosarajevo.ba
Sestra ubijenog dječaka u Domu na Bjelavama

Četverogodišnji dječak, čije je svirepo ubistvo šokiralo bh. javnost, sahranjen je na mjesnom haremu Razići u Glavatičevu, a njegova godinu dana starija sestra, o kojoj je brigu preuzeo Centar za socijalni rad Kantona Sarajevo, smještena je u Domu za djecu bez roditeljskog staranja Bjelave u Sarajevu.

Dječak je, podsjetimo, ubijen prošlog utorka, a zbog ovog zločina iza rešetaka su smješteni njegov djed Emir, nana Munira, majka Ena Lipa, te njen nevjenčani suprug Salih Arnautović. Oni se terete za ubistvo na podmukao ili okrutan način. 

Kako je za Oslobodjenje.ba potvrdila Mirsada Poturković, stručna saradnica za informiranje i komunikaciju Centra za socijalni rad KS-a, djevojčica će u Domu na Bjelavama ostati do daljnjeg. 

"Stručni tim Centra za socijalni rad Kantona Sarajevo je u saradnji sa Domom za nezbrinutu djecu Bjelave, a u dogovoru sa djevojčicinim ocem, donio takvu odluku prvenstveno iz razloga što je potrebno da djevojčica, ipak, bude pod stručnim nadzorom s obzirom na sve što je prošla. Također, ukoliko se ukaže potreba za obavljanjem dodatnih medicinskih pretraga, praktičnije je da dijete bude smješteno ovdje", kazala je Poturković, dodavši da je paralelno s ovim, otvoren i postupak provjere da li postoje uvjeti da djevojčica bude dodijeljena ocu na staranje, a taj postupak provodi Centar u saradnji s Centrom za socijalni rad Konjic

Dodala je i da se cijeli postupak vodi u saradnji s ocem, s kojim su stalno u komunikaciji i koji svakodnevno posjećuje djevojčicu. 

Na pitanje da li je i djevojčica poput brata bila zlostavljana, Poturković se nije mogla izjasniti, kazavši da je djevojčica imala jednu manju povredu odranije, zbog koje je i upućena na pretrage u KCUS, ali da je ustanovljeno da nekih ozbiljnijih povreda nije bilo. 

Podsjetimo, ovo svirepo ubistvo otkriveno je nakon što je dječaka sa smrtonosnim povredama u hadžićki Dom zdravlja dovezao njegov djed Emir Lipa. 

Odmah nakon toga uhapšeni su svi odrasli članovi porodice Lipa.

Kasnije je obdukcijom ustanovljeno da je dječak Smajo Ćesir preminuo od posljedica udarca tupim predmetom u glavu, a na tijelu su pronađeni tragovi koji su ukazivali na to da je dječak i ranije bio fizički zlostavljan. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije