Sedmorka iz BiH harala po Njemačkoj

0
Radiosarajevo.ba
Sedmorka iz BiH harala po Njemačkoj
Foto: Arhiv / Ilustracija

Sedam osoba prijavljeno je tužilaštvu zbog sumnje da su lažnim dojavama o namještenim rezultatima sportskih mečeva te prijetnjama tokom tri godine iznudili 60.000 eura od stanovnika Munchena, čija je supruga zbog toga završila u bolnici, saznaje "Glas Srpske".

Nezvanično, tužilaštvu su prijavljeni Nedeljko Radanović (30) i njegov brat Njegoš Radanović (28), Predrag Mandić (30) i njegova majka Nerandža Mandić (57) te supruga jednog od osumnjičenih Nikolina Živčić (31) i Goran Crnogorac (31), svi iz Foče te Slobodan Antunović (35) iz Rogatice.

Prema rezultatima policijske istrage, Živčićeva i Mandićeva su u bankama podizale nezakonito stečen novac, dok su ostali žrtvu dovodili u zabludu, varali ga te mu prijetili. Izvor blizak istrazi je pojasnio da su uglavnom Nedeljko i Predrag žrtvi putem Facebooka i drugih društvenih mreža i putem telefona slali lažne rezultate o namještenim utakmicama sportskih mečeva.

"Zauzvrat su tražili da im uplati određeni iznos te su ga lagali da će dobiti na kladionici. U početku im je plaćao po 100 i 150, a zatim po 1.000 do 2.000 eura. Kada je oštećeni vidio da je riječ o prevari, prestao je da uplaćuje novac, ali su uslijedile prijetnje od osumnjičenih",  kazao je naš izvor.

Dodao je da je Nedeljko žrtvi govorio da će ga ubiti i pobiti mu porodicu ako obustavi uplate pa ga je on poslušao i plaćao sve dok mu supruga nije zbog toga oboljela. 

Policijska uprava Foča, navodeći inicijale sedam osumnjičenih, saopćila je da ih tereti za krivična djela prevara, iznuda i pranje novca.

"R. N. i M. P. su od februara 2017. do februara ove godine s namjerom pribavljanja protivpravne imovinske koristi oštećenom putem društvenih mreža prikazivali lažne činjenice o ishodima namještenih sportskih mečeva. Tako su ga doveli u zabludu, a R. N. mu je i prijetio putem telefona, kao i članovima njegove porodice. Oštećeni je novac plaćao na račune kako R. N. i M. P. tako i na račune R. Nj., A. S., M. N., Ž. N. i C. G.", saopćila je policija.

Policija sedmorku tereti da je od 2017. do ove godine lažnim rezultatima namještenih utakmica prevarila više osoba za ukupno 300.000 KM. Navedeno je da su u tom periodu počinili krivična djela prevara i pranje novca. Akcija "Dojave" je počela u junu 2017. godine, kada je palo 17 osumnjičenih, a u nastavku je 10. novembra uhapšeno 12 muškaraca.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije