Sedmero mrtvih u svega četiri dana na putevima u Bosni i Hercegovini

0
A. Kapo
Sedmero mrtvih u svega četiri dana na putevima u Bosni i Hercegovini
Foto: Maglaj.net / Teška nesreća kod Maglaja

Četrdesetšestogodišnji R. P. čak je sedam žrtva stravičnih saobraćajnih nesreća koje su se dogodile u svega četiri dana na putevima u Bosni i Hercegovini.

Podsjetimo, R. P., koji je upravljao automobilom Mercedes, sudario se sa teretnim vozilom Mercedes, za čijim upravljačem je bio M. N. (43).

Nesreća se dogodila u četvrtak, 29. juna, na magistralnoj cesti Čapljina - Međugorje.

Dva muškarca pretukla policajca prilikom hapšeja: Jedan uspio pobjeći

Dva muškarca pretukla policajca prilikom hapšeja: Jedan uspio pobjeći

Crna serija počela je u ponedjeljak, 26. juna, na magistralnom putu M-17 Mostar - Sarajevo.

Više teško povrijeđenih

Pod još nerazjašnjenim okolnostima, sudarili su se kamion Man i automobil Volkswagen, kojim je upravljao B. Š. (79) iz Vareša. Vozač automobila u ovoj jezivoj nesreći smrtno je stradao na mjestu događaja.

U nesreći je teško povrijeđena još jedna osoba koja je prevezena u mostarsku bolnicu.

Ginuli su i motociklisti. J. H. (64) iz Danske smrtno je stradao na magustralnom putu Foča - Gacko.

Istog dana život je izgubio i H. L. (45). On je sa automobilom Opel sletio sa kolovoza u mjestu Šošići kod Živinica. Tom prilikom povrijeđen je i njegov suvozač F. N. (33).

Teška nesreća kod Maglaja

Crna serija nastavljena je dan poslije, 27. juna. U mjestu Poljice kod Maglaja dogodio se žestok sudar četiri vozila u kojima je život izgubio 19-godišnji E. N. U spomenutoj nesreći povrijeđene su još četiri osobe.

Vogošćanin H. J. istog dana poginuo je nakon što se sa Golfom sudario sa Renaultom, za čijim upravljačem je bio G. A. iz Srebrenice, koji je povrijeđen. Nesreća se dogodila na putu Bratunac - Konjević Polje.

H. J. je zbog ozbiljnosti povreda prevezen u Univerzitetski klinički centar (UKC) Tuzla, gdje je ubrzo preminuo.

Negativan trend, nažalost, nastavljen je na putu Bosanski Novi - Kostajnica. U nesreći su učestvovali K. Ć., koji je bio za volanom Volkswagena Transportera i N. P., koji je upravljao traktorom.

Traktorista je zadobio teške povrede te je prevezen u Univerzitetski klinički centar RS u Banjoj Luci, gdje je preminuo.

Crna statistika

Slična crna serija nesreća zabilježena je i početkom aprila. Tada je u svega tri dana također smrtno stradalo sedam osoba.

Kako je ranije objavio portal Radiosarajevo.ba, samo u prošloj godini na putevima u BiH poginulo je 216 osoba, dok je više hiljada povrijeđeno. Lani su se na putevima u našoj domovini dogodile čak 31.242 nesreće!

Neprilagođena brzina je najčešći uzrok nesreća, upozoravaju stručnjaci.

Utjecaj alkohola je na drugom neslavnom mjestu. Osim neprilagođene brzine i alkohola, među pogreškama vozača treba izdvojiti i vožnju na nedovoljnoj udaljenosti – odstojanju između vozila, kao i nepoštivanje prava prvenstva prolaza.

Ostali uzroci koji su uticali na dešavanje nesreća, ali u manjem procentu su nedostatak signalizacije, tehnički neispravna vozila, oštećenje puta...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije