Sarajevo: Zbog čega su uhapšeni Emir Šarić i Hasib Bjelić?

S. Š.
Sarajevo: Zbog čega su uhapšeni Emir Šarić i Hasib Bjelić?
Arhiva/Ilustracija / SIPA
Postupajući po naredbama Kantonalnog suda u Sarajevu i Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) započeli su jutros pretrese objekata na pet lokacija na području Sarajeva.

Kako je za Radiosarajevo.ba potvrđeno iz Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, uhapšeni su vlasnici studentskog hotela Emiran Emir Šarić (1972) i benzinske pumpe Umax Group Hasib Bjelić (1972).

"Nakon višemjesečne istrage, pod nalogom i nadzorom Tužilaštva KS, uhapšene su dvije osobe koje se terete da su sa više osoba u periodu od 2010. do hapšenja počinili krivično djelo organizirani kriminal - porezna utaja i pranje novca", kazala je za Radiosarajevo.ba Azra Bavčić, glasnogovornica Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu.

Oni su osumnjičeni kako su utajili preko tri miliona KM poreza na dohodak, koje su stekli zastupajući kompaniju iz Dubaija, te su novac uplaćivali na devizne račune više komercijalnih banaka koristeći novac u privatne svrhe za kupovinu automobila i nekretnina u FBiH.

Osumnjičeni Šarić i Bjelić će nakon kriminalističke obrade u službenim prostorijama SIPA-e biti predati u nadležnost Tužilaštvu, nakon čega će postupajući tužilac odrediti njihov dalji status.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije