Sarajevo: Zapaljeno sklonište za pse lutalice

Radiosarajevo.ba
Sarajevo: Zapaljeno sklonište za pse lutalice

Improvizirano sklonište za pse lutalice u starogradskoj ulici Hrvatin, kod nekadašnje početne stanice Trebevićke žičare, zapaljeno je u noći s ponedjeljka na utorak i u požaru je izgorio jedan kučić. Mještanka Rusmira Heldov ispričala je za Dnevni avaz da je, kada je, jučer ujutro, došla da nahrani pse lutalice, zatekla užasan prizor.

"Napravili smo psima sklonište od dasaka i mještani su im donosili hranu. Nikome nisu smetali niti su koga napadali i zato je još užasnije to što se dogodilo. Ne znam ko je mogao uraditi ovako užasnu stvar", ispričala je Heldov.

Ostali psi koji su preživjeli požar i jučer su bili u skloništu, a mještani su bili ogorčeni. Na licu mjesta bili su i pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova KS koji su obavili uviđaj.

Predsjednica Udruženja Av-Mau Amela Turalić kazala nam je da je u ovom slučaju, najvjerovatnije, sklonište poliveno benzinom i zapaljeno.

"Zaposlenici kafilerije su odnijeli leš kučića. Ovo mjesto je zabačeno i neko je namjerno došao da ovo učini. Zlostavljanje pasa je, nažalost, postalo svakodnevica pa nije ni čudno što ove životinje napadaju ljude. Razumijem da se i građani osjećaju ugroženima, ali niko nema pravo ubijati", rekla je Turalić.

Napad i u Vogošći

Turalić je ispričala da je prekjučer u Veterinarsku stanicu na Slatini iz Vogošće donesen pas s dvije rupe na plućima.

"Krvario je i disao kroz te rupe. Jedna gospođa ga je jedva uspjela uhvatiti i donijeti veterinaru", dodala je Turalić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije