Sarajevo: Razbojnik koji je pretukao staricu ponovo u sudnici

Radiosarajevo.ba
Sarajevo: Razbojnik koji je pretukao staricu ponovo u sudnici

Oslobađajuća presuda Orhanu Babiću (20), razbojniku kojem se sudilo zbog sumnje da je brutalno pretukao Ljubicu Štokić (83), ukinuta je te je cijeli predmet vraćen Kantonalnom sudu u Sarajevu na ponovno suđenje. 

 Naime,  prvostepenu presudu koju je u maju prošle godine izrekla Adisa Zahiragić, predsjednica Vijeća Kantonalnog suda u Sarajevu,  ukinuo je Vrhovni sud Federacije BiH. 

Prvostepena presuda Kantonalnog suda ukinuta je zbog nepotpuno i nepravilno utvrđenog činjeničnog stanja, navedeno je u obrazloženju Vrhovnog suda FBiH. 

Podsjećamo, prema optužnici, Babić i njemu poznati muškarac su 3. septembra 2012. godine pozvali Štokić telefonom i kazali joj da zovu iz crkve te da će joj isporučiti paket na kućnu adresu. 

Starica im je povjerovala, a kada su razbojnici došli u njen stan u Aleju lipa u sarajevskom naselju Hrasno, pretukli su je, vezali te izvršili premetačinu stana.

Staricu vezanu i pretučenu ispod kreveta pronašla je policija, koja je pozvala Hitnu pomoć. Starica je od šoka doživjela i infarkt, a iz stana je ukradeno 1.000 KM.

Ono što je zanimljivo jeste da je Štokićeva  prepoznala optuženoga kao svog napadača neposredno nakon događaja, a kada su joj u bolnici predočene fotografije mogućih razbojnika.

Mađutim, prilikom donošenja oslobađajuće presuda Zahiragićeva je istu obrazložila tako što je kazala da prepoznavanje Štokićeve nije sporno ali i da je ona nakon što je udarena izgubila svijest i ne zna šta se dalje događalo. 

"Optužba nije dokazala, osim da je tog dana s nepoznatom osobom bio na mjestu događaja, da je Babić i počinio djela koja mu se stavljaju na teret optužnicom", kazala je sutkinja Zahiragić, obrazlažući u maju prošle godine oslobađajuću presudu. 

Tužilaštvo je uložilo žalbu na oslobađajuću presudu koju je Vrhovni sud Federacije BiH u potpunosti prihvatio.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije