Samo u BiH: Policajac optužen da je tokom uviđaja - ukrao dukate

1
Radiosarajevo.ba
Samo u BiH: Policajac optužen da je tokom uviđaja - ukrao dukate
Foto: MUP RS / MUP RS / Ilustracija

Ognjen Šešlija iz Bijeljine, optužen je da je tokom uviđaja u Bijeljini obavljajući poslove policajca ukrao crvenu kutiju u kojoj su bila dva zlatna dukata.

Osnovni sud u Bijeljini potvrdio je optužnicu Okružnog javnog tužilaštva Bijeljina protiv Šešlije zbog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja.

Kako se navodi u optužnici on se o zakon ogriješio 9. septembra ove godine u vremenu od 17 do 18 sati u mjestu Donja Čađavica zaseok Glenčići i to kada je u svojstvu službene osobe MUP-a RS PU Bijeljina došao da izvrši uviđaj na mjestu događaja.

Dva muškarca pretukla policajca prilikom hapšeja: Jedan uspio pobjeći

Dva muškarca pretukla policajca prilikom hapšeja: Jedan uspio pobjeći

On je nakon što se desila krađa u kući, koja je u vlasništvu K. S., došao kao kriminalistički tehničar kako bi izvrđio uviđaj.

"Na uviđaj je došao zajedno sa policijskim službenikom J. M. i sa njim je, kao i suprugom oštećenog K. Z., ušao u kuću. Zatim, kako bi ostao sam i u namjeri da sebi pribavi protivpravnu imovinsku korist, naložio je J. M. i supruzi oštećenog K. Z. da izađu iz kuće, rekavši da će ih zvati ako mu budu bili potrebni", navodi se u optužnici.

Rekao im je da želi da obavi svoj dio posla - fotografisanja tragova, što su oni i učinili.

Navodi se da je postupio protivzakonito i iskoristio svoju službenu dužnost, pa kada je u kući ostao sam, iz gornjeg dijela regala uzeo je i prisvojio manju crvenu kutiju. U njoj su bili dva dukata marke "Franc Jozef" od žutog zlata zasada neutvrđene vrijednosti.

"Dakle, optuženi je kao službeno lice iskorištavanjem svog službenog položaja i ovlaštenja pribavio sebi imovinsku korist, čime je počinio krivično djelo zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja iz člana 315. stav 1. Krivičnog zakonika RS", navedeno je u optužnici, pišu Nezavisne.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije