RS: 'Napad na policajca je napad na državu'

Radiosarajevo.ba
RS: 'Napad na policajca je napad na državu'

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Radislav Jovičić posjetio je danas u Kliničkom centru Banja Luka policajca Zorana Dabića, koji je napadnut i povrijeđen 28. marta prilikom hapšenja kriminalne grupe u Laktašima, javlja Fena.

Jovičić je tom prilikom odao priznanje ovom pripadniku MUPRS-a, naglasivši da je napad na policajca napad na državu, te da se moraju poduzeti mjere zaštite pripadnika organa sigurnosti koji profesionalno obavljaju svoju dužnost.

Tokom prošle godine bilo je 59 napada na policijske službenike, od toga je njih 36 lakše povrijeđeno, a četiri teže.

Policajac Zoran Dabić, koji radi u službi više od 20 godina, zadobio je blaži potres mozga, sada se osjeća dobro i sutra će biti pušten na kućno liječenje.

Rosorni ministar je rekao da zakonska regulativa nije predvidjela veće sankcije za napad na ovlaštenu službenu osobu, zbog čega je MUP u razgovoru s Ministarstvom pravde da se određeni zakoni, prije svega Krivični zakon, definiše tako da napad na ovlaštenu službena osobu znači godine zatvora i da se to radi po hitnom postupku.

Dabić je povrijeđen 28.marta tokom hapšenja osoba zatečenih u krađi cigareta iz firme Adista BiH u mjestu Trn kod Laktaša. Jovičić je naglasio da policija već duže vrijeme traga za tom kriminalnom grupom zbog više od 130 registrovanih provalnih krađa.

"Riječ je o većoj organizovanoj grupi, koja operiše na većem dijelu RS, i na njenom suzbijanju rade tri centra javne bezbjednosti. Kao vođa grupe označena je kriminalna osoba, koja je procesuirana još 2005. godine, ali ga sud nije uputio na izdržavanje kazne zatvora, te on na slobodi radi punom parom", naveo je ministar unutrašnjih poslova RS-a.

Podsjećanja radi, policija u Trnu kod Laktaša uhapsila je 28. marta tri osobe zbog teške krađe te napada na policijskog službenika.

Nezvanično, uhapšeni su Darko Jarić, Mladen Trubajić i Danijel Topalović, glavni trener u Bokserskom klubu Slavija, dok je spomenuti Jarić član tog kluba.

Glasnogovornica Centra javne bezbjednosti Banja Luka Marija Markanović potvrdila je jučer za Fenu da je policija u Trnu, 28. marta oko 03.30 sati, zatekla tri osobe u izvršenju krivičnog djela krađa, u firmi Adista BiH, koja se bavi veleprodajom cigareta.

Policija je ove osobe zatekla dok su iznosili različite vrste cigareta iz spomenute firme.

U tom momentu jedan od izvršilaca bježi, dok su druge dvije osobe lišene slobode i to D.J. (1987.) i M.T (1990.) oba iz Banje Luke.

Međutim, D.J. prilikom lišavanja slobode udara policijskog službenika u predjelu glave, obara ga na tlo, usljed čega je policajac zadobio teške povrede, potres mozga i istegnuće vratne kičme. Ipak je uspio savladati i uhapsiti napadača.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije