Rekordna zapljena hašiša u BiH: Pronađena droga vrijedna 235 hiljada KM (FOTO)

Radiosarajevo.ba
Rekordna zapljena hašiša u BiH: Pronađena droga vrijedna 235 hiljada KM (FOTO)
/ FOTO: Radiosarajevo.ba

Nakon operativne pripreme, koja je trajala tri mjeseca, sarajevska policija u protekla 24 sata provela je dvije odvojene akcije u kojima je zaplijenjeno više od pet kilograma droge.

Kako je rečeno danas na press konferenciji u Ministarstvu za unutrašnje poslove Kantona Sarajevo, akcije Peace i Gandža provedene su u općinama Centar i Ilidža i, pored rekordnog pronalaska hašiša (1,6 kilogram) u Bosni i Hercegovini, uhapšene su četiri osobe.

Policija je, saopćio je novinarima glasnogovornik MUP-a Irfan Nefić, do saznanja o ovim dilerima došla zahvaljujući građanima kojima su se danas zahvalili, a za obje akcije zaslužni su pripadnici Odjeljenja za borbu protiv zloupotrebe opojnih droga MUP-a KS-a.

Akcija Peace provedena je u Općini Centar i počela je pretresom osoba inicijala H.M. i M.A, kod kojih je pronađeno 10 paketića amfetamina, ukupno osam paketića hašiša, te jedan paketić marihuane.

Daljim pretresom kuće, koju koristi H.M., pronađeno je 3,5 kilograma amfetamina, 1,6 kilograma hašiša, te pribor za prepakivanje droge. Obojica su uhapšeni i predati na dalje postupanje.

Ovaj pronalazak hašiša najveća je zapljena ove droge na području Bosne i Hercegovine. U KS-u, prethodno veća količina zaplijenjenog hašiša iznosila je 400 grama.

Potom je, u poslijepodnevnim satima, provedena akcija Gandža na Ilidži.

Policija je kod osoba V.R. i S.M. pronašla 15 grama amfetamina, paketiće marihuane, te su kod V. R. pronašli pištolj Glock bez odobrenja.

Pretresom stana koji koristi navedena osoba (V.R.), pronađeno je još 145 grama marihuane, 15 grama amfetamina i putna isprava na tuđe ime. Obojica su uhapšeni.

Vrijednost hašiša je 200.000 KM, a speeda 35.000 KM.

Novinarima se obratio i policijski komesar Vahid Ćosić koji je najavio nove, slične akcije u narednom periodu, dok je ministar za unutrašnje poslove Ismir Jusko, uz čestitke Odjeljenju, kazao kako je najvažnije što ova droga nije završila „na ulici“.

Potom smo od Džafera Hrvata, načelnika krim-policije KS-a, doznali kako je proizvodnja hašiša izuzetno tehnološki zahtjevan proces. Za jedan kilogram hašiša potrebno je, naime, 280 kilograma marihuane.

Hašiš još nazivaju i 'shit', a ne moram vam prevoditi šta znači ta riječ na engleskom. Ako niste znali, jedna od tzv. vezivnih materija u proizvodnji shita su životinjske fekalije, pa neka omladina dobro razmisli“, poručeno je na konferenciji.

Sva četvorica uhapšenih u dvjema akcijama su od ranije poznati policiji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije