Prostitucija u Sarajevu: Veliki propust Suda u Sarajevu, novi detalji o slučaju 'Kurtović i drugi'

Radiosarajevo.ba
Prostitucija u Sarajevu: Veliki propust Suda u Sarajevu, novi detalji o slučaju 'Kurtović i drugi'

Vrhovni sud Federacije ukinuo je rješenje Kantonalnog suda u Sarajevu kojim je optuženom Samiru Kurtoviću produžio mjeru pritvora.

"Naime, Vrhovni sud FBiH je utvrdio da je Kantonalni sud u Sarajevu zaključio da postoji osnovana sumnja da je Samir Kurtović zajedno s drugim optuženima počinio krivično djelo organizirani kriminal, iako mu potvrđenom optužnicom Tužilaštva KS-a krivično djelo organizirani kriminal uopće nije stavljeno na teret", saopćeno je iz Kantonalnog tužilaštva Sarajevo. 

Inače, ovo Tužilaštvo primjećuje da Vrhovni sud Federacije gotovo sva rješenja Kantonalnog suda u Sarajevu ukida zbog bitnih povreda postupka.

Kako doznajemo, Kurtović ipak ostaje u pritvoru, te se očekuje novo rješenje Kantonalnog suda.

Podsjećamo, Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilašva Kantona Sarajevo protiv Samira Kurtovića, Melise Šehović, Nemanje Jankovića i Omera Nargalića.

Optuženi su za više krivičnih djela i to: navođenje na prostituciju punoljetnih i maloljetnih ženskih osoba, pranje novca, silovanje u pokušaju, laka tjelesna ozljeda, nedozvoljeno nabavljanja, držanja i nošenja oružja i municije Kantona Sarajevo, te krivično djelo neprijavljivanje krivičnog djela ili učinitelja iz člana 345 KZFBiH.

Samir Kurtović je prvooptuženi u tzv. predmetu Lipstick.

Kako se navodi u optužnici, brojne djevojke, pod organizacijom Kurtovića, u kontinuitetu su pružale seksualne usluge njegovim klijentima. Navodno se radi o brojnim punoljetnim djevojkama te najmanje dvije maloljetnice. Kurtović je prema njima primjenjivao fizičku silu, nanosio im povrede i prijetio.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije