Prostitucija u BiH: Doveli državljanke Brazila u zemlju, u iznajmljenim stanovima pružale usluge

1
Radiosarajevo.ba
Prostitucija u BiH: Doveli državljanke Brazila u zemlju, u iznajmljenim stanovima pružale usluge
Foto: ATV / MUP RS / Ilustracija

Tužilac iz Odsjeka za borbu protiv krijumčarenja ljudi i trgovine ljudima, koordinirao je aktivnosti policijskih službenika MUP-a RS koje se odnose na hapšenja i pretrese prostorija koje koriste osobe osumnjičene za međunarodno vrbovanje radi prostitucije.

Prema prikupljenim dokazima, međunarodno vrbovanje i navođenje na prostituciju, izvršeno je dovođenjem stranih državljanki u BiH i najčešće je realizovano u iznamljenim stanovima na području Banjaluke.

Na navedeni način osumnjičeni su ostvarivali nezakonitu imovinsku korist i vršili iskorištavanje i eksploataciju osoba koje su angažovali za pružanje seksualnih usluga, za novčane iznose koje prethodno dogovore. Istragom je utvrđeno da se radi o dobro organizovanoj  grupi koja djeluje na području EU radi iskorištavanja i navođenja na prostituciju stranih državljana, koji dolaze izvan prostora EU.

Prošlo je 12 godina od smrti Adnana Ćatića: BiH ostala bez jednog od najboljih penjača

Prošlo je 12 godina od smrti Adnana Ćatića: BiH ostala bez jednog od najboljih penjača

Osumnjičeni se terete za krivično djelo - međunarodno navođenje na prostituciju iz člana 187. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine i krivično djelo - navođenje na prostituciju iz člana 169. Krivičnog zakonika Republike Srpske.

Tužilaštvo BiH nastavlja istragu u ovom predmetu, te će u narednom periodu, radi prikupljanja informacija, dokaza i saznanja, realizovati saradnju i koristiti kapacitete i resurse OSA-e BiH, a i ostavariti međunaorodnu saradnju sa EUROPOL-om, EUROJUST-om, te INTERPOL-om.

Na osnovu međunarodne pravne pomoći uputit će više zahtjeva za dostavu informacija prema različitim državama.

Postupajući tužilac donijet će odluku o daljim aktivnostima u predmetu koje će osigurati neometan nastavak istrage koju Tužilaštvo BiH vodi sa partnerskim policijskim agencijama.

Žrtve krivičnih djela su državljanke Brazila, koje su dvije osumnjičene osobe iskorištavale u svrhu seksualne eksploatacije, ostvarivši na taj način veliku nezakonitu imovinsku korist. U realizaciji akcije otkrivene su i zbrinute dvije žrtve, a utvrđuje se tačan broj oštećenih žrtava.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije