Prošlo je 11 godina od zvjerskog ubistva Mirjane Lovrić

Radiosarajevo.ba
Prošlo je 11 godina od zvjerskog ubistva Mirjane Lovrić
Foto: Novosti.rs / Ilustracija

Prošlo je 11 godina od zvjerskog ubistva Mirjane Lovrić (66) iz Banja Luke koja je 24. januara 2008. godine pronađena zaklana u svojoj kući u naselju Pavlovac, a policija i tužilaštvo još nemaju dokaza ko stoji iza ovog zločina.

Mirjana je posljednji put viđena živa 21. januara 2008. godine. Tog dana je bila na proslavi Jovandana kod svojih kumova, odakle je otišla kući, u kojoj je sama živjela. Niko je od tada nije vidio, a kako se tri dana nije javljala, kćerka je posumnjala da nešto nije uredu i došla joj je u posjetu, pišu Novosti.

Brutalno zaklana

Po dolasku je zatekla uredno zaključana vrata od kuće. Lupala je, ali odgovora nije bilo. Pozvala je i komšiju i zajedno su ušli u kuću u kojoj su zatekli stravičan prizor. Mirjana je ležala mrtva u lokvi krvi.

Mirjana Lovrić je imala veliku posjekotinu na vratu, a obdukcijom je utvrđeno da je brutalno zaklana nožem. Unutrašnjost kuće bila je ispreturana zbog čega se sumnja da je motiv ubistva bilo koristoljublje, odnosno pljačka.

Iako je starica živjela od svega 150 maraka penzije, te pomoći djece, istražioci su utvrdili da iz kuće nedostaje zlatni lančić sa privjeskom. Utvrđeno je i da je ubica, nakon zločina, uredno spolja zaključao vrata kuće, a ključ je odnio sa sobom.

Tokom uviđaja u kući je pronađen i nož kojim je Mirjana Lovrić najvjerovatnije ubijena.  Prema nezvaničnim informacijama, na nožu su otkriveni otisci prstiju, te biološki DNK trag za koje nije utvrđeno kome pripadaju.

Vođeni na poligraf

U okviru istrage inspektori za krvne delikte tadašnjeg CJB Banjaluka ispitali su više od 50 svjedoka i potencijalno sumnjivih lica. Među njima su bile komšije, prijatelji, ali i pojedini članovi porodice koji su policiji bili sumnjivi. Deset najsumnjivijih vođeno je na poligraf, ali ni to nije dalo očekivane rezultate i ubica se i dalje nalazi na slobodi.

Istragu nerasvjetljenog ubistva Mirjane Lovrić od banjalučke policije preuzela je Uprava za organizovani i teški kriminal MUP RS, u kojoj navode da je predmet i dalje aktivan i da se na njemu intenzivno radi.

Operativnim radom istražioci su nedavno došli do novih podataka zbog čega se nadamo da će taj slučaj, i pored velikog protoka godina, biti riješen. Određene sumnje postoje i vjerujemo da ćemo uspjeti da nađemo dokaze koji će dovesti do procesuiranja ubice”, rekao je izvor blizak istrazi.

Provalnici pod lupom

Zbog činjenice da je Mirjana Lovrić poslije ubistva pokradena, istraga je ranije bila usmjerena prema osobama koje su policiji poznate po provalama i imovinskim deliktima. Pod istragom su bili "registrovani" provalnici iz Banja Luke, Foče, Sarajeva, Zenice i Brčkog, pa čak i iz okolnih zemalja.

Kroz ovaj predmet policija je svojevremeno rasvijetlila 30 teških krađa, odnosno provala u domaćinstva u Banja Luci i okolini, ali ubica nije identifikovan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije